Σε εξέλιξη η έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο υπό κυπριακή σημαία ferry Napoles

Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν τις συνθήκες πίσω από τον θάνατο ενός μέλος του πληρώματος του φέρι μποτ Napoles της Baleària Shipping Company, που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το σωματείο ζήτησε τη διερεύνηση, ενώ ζητά επίσης βελτιώσεις στις πολιτικές πρόληψης των κινδύνων.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Baleària εξέδωσε μια σύντομη δήλωση την Τρίτη επιβεβαιώνοντας ότι ένας 40χρονος ναυτικός που εργαζόταν στο φέρι πέθανες το βράδυ της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου, λίγο μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου στο λιμάνι του Algeciras. Η εταιρεία εξέφρασε τη βαθιά της λύπη λέγοντας ότι προσφέρει υποστήριξη στην οικογένεια. Η ναυτιλιακή εταιρεία δήλωσε ότι ενεργοποιεί επίσης τις εσωτερικές της διαδικασίες και τα πρωτόκολλα πρόληψης κινδύνων, ενώ παράλληλα ερευνά το περιστατικό.

«Ο ναυιτκός βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο γκαράζ κατά την άφιξή του στο λιμάνι του Algeciras», ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. «Ο καπετάνιος του πλοίου και οι υγειονομικοί του Algeciras αργότερα, ακολούθησαν τα πρωτόκολλα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, δυστυχώς χωρίς επιτυχία».

Κάποιες άλλες ειδήσεις αναφέρουν ότι ο άτυχος άντρας βρέθηκε ανάμεσα σε δύο οχήματα. Η ανεπιβεβαίωτη αναφορά ανέφερε ότι ένα από τα οχήματα μπορεί να κυλίσει παγιδεύοντας το μέλος του πληρώματος ανάμεσα στα δύο οχήματα. Η εκφόρτωση όταν το πλοίο κατέφτασε στο Algeciras καθυστέρησε λόγω της διεξαγωγής της έρευνας.

Το Napoles κατασκευάστηκε το 2002 και υπέστη εργασίες μετασκευής το 2018-2019 για να γίνει ένα από τα πρώτα RoRo που διαχειρίζεται η Baleària και κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ είναι νηολογημένο στην Κύπρο. Το πλοίο, το οποίο έχει μήκος 186 μέτρα, έχει χωρητικότητα έως και 480 οχήματα περίπου. Μπορεί να μεταφέρει επίσης έως και 1.600 επιβάτες στο δρομολόγιο μεταξύ Tangier και Algeciras.

Οι Επιτροπές Εργαζομένων (Comisiones Obreras ή CCOO) συμφώνησαν στην έρευνα και τη συλλογή στοιχείων για το σωματείο, το οποίο θα τα χρησιμοποιήσει για την υποβολή επίσημης καταγγελίας. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτό ήταν το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα στην περιοχή το 2024 μετά από τέσσερα θανατηφόρα ατυχήματα στο χώρο εργασίας το 2023 στο Algeciras.

Ο περιφερειακός γραμματέας Επαγγελματικής Υγείας του CCOO, José Gavilán, μιλώντας για τη συνολική κατάσταση το 2023 χαρακτήρισε τους θανάτους «απαράδεκτους» σε μια ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης. Είπε ότι η περιοχή είχε καταγράψει συνολικά 3.500 εργατικά ατυχήματα το 2023.

«Πέντε θάνατοι και κατά μέσο όρο περίπου δέκα ατυχήματα την ημέρα αντιπροσωπεύουν μια καταστροφική κατάσταση στον εργασιακό χώρο», φέρεται να είπε ο Gavilán κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Ορκίστηκε ότι η υπηρεσία του θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Διαβάστε ακόμα