Σύγκρουση ελληνικού φορτηγού πλοίου με δεξαμενόπλοιο στο Busan[pics]

captain_vangelis_l_sugkrousi_nautilia_

Το ελληνικό φορτηγό πλοίο “Captain Vangelis L” συγκρούστηκε με δεξαμενόπλοιο κατευθυνόμενο προς το Busan γύρω το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, ενώ από το ατύχημα προκλήθηκε διαρροή πετρελαίου στην θάλασσα.

Το φορτηγό πλοίο της Kyla Shipping Enterprise, με μήκος 288 μέτρα και χωρητικότητα 169,044 τόνους, είχε εισέλθει στο λιμάνι του Busan, ενώ έπλεε με λιβεριανή σημαία από το Qinhuangdao. Το ατύχημα συνέβη περίπου στις 14:20, καθώς το δεξαμενόπλοιο προσπαθούσε να κινηθεί παράλληλα με το φορτηγό. Οι ακριβοί λόγοι της σύγκρουσης παραμένουν άγνωστοι, αν και εικάζεται ότι σχετίζονται με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τα υψηλά κύματα.

Το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 1.500 τόνους πετρελαίου, υπέστη μια τρύπα 20 επί 30 εκατοστά στην περιοχή της δεξαμενής καυσίμου, δημιουργώντας μια σημαντική πετρελαιοκηλίδα. Το πλοίο αμέσως αγκυροβόλησε στο Busan και περιφράχτηκε γύρω-γύρω σε μια άμεση προσπάθεια για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου, αλλά εντέλει μια πετρελαιοκηλίδα με περίπου 800 μέτρα πλάτος σχηματίσθηκε στο νερό και μόλις τρεις ώρες αργότερα έγινε δυνατό να περιοριστεί η εξάπλωση της.

Πέντε σκάφη του Λιμενικού και δύο του Πολεμικού Ναυτικού εργάζονται για να περιορίσουν την ζημιά, αλλά οι προσπάθειές τους παρεμποδίζεται από τα υψηλά κύματα. Μια άλλη πετρελαιοκηλίδα με περίπου 200 μέτρα πλάτος εθεάθη να κινείται βορειοανατολικά από τα πλοία.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας συγκρότησε μια ειδική ομάδα εργασίας για να επιβλέπει τις προσπάθειες περιορισμού της θαλάσσιας μόλυνσης, ενώ οι περιφερειακές αρχές έχουν καλεστεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

sugkrousi_ploiwn_nautilia_

Διαβάστε ακόμα