Συλλήψεις για λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Βενεζουέλα – εμπλέκεται ελληνικό πλοίο

venezuela_tanker_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Οι αρχές της Βενεζουέλας συνέλαβαν επτά άτομα κατηγορούμενα ότι προσπάθησαν να διακινήσουν λαθραία ντίζελ, μια ναυτιλιακή και μια αστυνομική πηγή δήλωσαν την περασμένη Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει το λαθρεμπόριο των υψηλά επιδοτούμενων καυσίμων της. Επρόκειτο για το 3ο παρόμοιο περιστατικό τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ένα ελληνικό πλοίο.

Το τάνκερ Negra Hipolita που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA φόρτωσε 60.000 βαρέλια πετρελαίου ντίζελ στο διυλιστήριο Cardon παρά το ότι είχε άδεια να φορτώσει μόνο 10.000, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια επιθεώρησης αργά χθες το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με έναν υπάλληλο της PDVSA ο οποίος ζήτησε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οι αρχές πιστεύουν ότι οι κατηγορούμενοι σκόπευαν να μεταπωλήσουν τα καύσιμα στο εξωτερικό, είπε.

Τόσο η PDVSA, όσο και το γραφείο του εισαγγελέα αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε σχολιασμό του γεγονότος.

Το Negra Hipolita ήταν το τελευταίο από τα τρία πλοία που συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ένα άλλο ήταν το ελληνικό τάνκερ Marios G και το τρίτο ήταν το με σημαία Παναμά τάνκερ Paola Valentina.

Το ναυλωμένο επίσηες από την PDVSA Marios G βρέθηκε να έχει 1.000 βαρέλια λαθραίων καυσίμων επί του σκάφους που κόστιζαν περίπου 186.000 δολάρια, ενώ τέσσερις τόνοι βρέθηκαν στο Paola Valentina. Τουλάχιστον εννέα μέλη του πληρώματος των πλοίων αυτών έχουν συλληφθεί.

Οι τεράστιες επιδοτήσεις έχουν κάνει τα καύσιμα της Βενεζουέλας τόσο φθηνά ώστε μια ολόκληρη δεξαμενή βενζίνης κοστίζει τώρα λιγότερο από το ισοδύναμο των 0,01 δολαρίων, με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς. Αυτό έχει αποστραγγίσει τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κυβερνητικά ταμεία μέσα σε μερικά χρόνια.

Έχει, επίσης οδηγήσει σε μια προσοδοφόρα επιχείρηση λαθρεμπορίου καυσίμων σε γειτονικές χώρες, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται κοντά στις διεθνείς τιμές της αγοράς.

Η κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro επεδίωξε να πατάξει το λαθρεμπόριο για να καλύψει τα κυβερνητικά ταμεία εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης στην αγορά του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Ιανουάριο έναν υπάλληλο του υπουργείου πετρελαίου επιφορτισμένου με την επίβλεψη της εγχώριας αγοράς καυσίμων για καταγγελλόμενες παρατυπίες που σχετίζονται με τη διανομή βενζίνης.

Διαβάστε ακόμα