Σύγκρουση πλοίων με φάλαινες: Τα πλοία δε συμμορφώνονται με την μείωση της ταχύτητας στο Καναδά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η πλειονότητα των πλοίων που διέρχονται από το στενό Cabot, μεταξύ της Νέας Γης και της Νέας Σκωτίας στην ανατολική ακτή του Καναδά, δεν συμμορφώνονται με τον εθελοντικό κανονισμό μείωσης της ταχύτητας του Transport Canada με σκοπό την προστασία των απειλούμενων φαλαινών του Βόρειου Ατλαντικού που είναι ένα σημαντικό πέρασμα για τα μεγάλα θηλαστικά.

Δεκαέξι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες επιβραδύνουν τα φορτηγά πλοία για να προστατεύσουν τις γαλάζιες φάλαινες

Το Στενό είναι επίσης η κύρια διαδρομή από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς τον Κόλπο του St. Lawrence και το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της χώρας στο Μόντρεαλ.

Η εθελοντική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2020, αναφέρει ότι όλα τα πλοία μήκους άνω των 13 μέτρων θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα τους σε 10 ή λιγότερους κόμβους σε ένα τμήμα του στενού Cabot μεταξύ 28 Απριλίου και 15 Ιουνίου και 1ης Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου, όταν οι φάλαινες διέρχονται μέσω του στενού.

Η Oceana Canada, μια φιλανθρωπική οργάνωση, κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των ταχυτήτων των πλοίων στην εθελοντική ζώνη επιβράδυνσης μεταξύ 28 Απριλίου και 4 Μαΐου. Στο 64% των διερχόμενων πλοίων, δεν συμμορφώθηκαν με την μείωση της ταχύτητας στους 10 κόμβους. Αυτό το αποτέλεσμα είναι χειρότερο από αυτό της ίδιας εβδομάδας πέρυσι, όταν το 55% των πλοίων δεν είχαν συμμορφωθεί.

Η οργάνωση καλεί τώρα την Transport Canada να καταστήσει υποχρεωτική την μείωση της ταχύτητας των πλοίων όταν διέρχονται από στα στενά πριν το 2022 και την περίοδο που θα διέρχονται και πάλι οι φάλαινες.

Μια μελέτη έδειξε ότι η επιβράδυνση της ταχύτητας του πλοίου σε 10 κόμβους ή λιγότερο μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ ενός πλοίου και μιας φάλαινας κατά 86%, δήλωσε η Ocean Canada.

Ο Sanders από το Transport Canada σημείωσε, σύμφωνα με την CBC News, ότι ο καιρός στο στενό Cabot μπορεί να είναι σοβαρός και μερικές φορές απρόβλεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι πάντα δυνατή. «Ειδικά σε εκείνες τις περιόδους του έτους στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, ο καιρός μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολος», είπε. “Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το πλοίο και το πλήρωμα.”

Στα πρόθυρα της εξαφάνισης είναι οι φάλαινες του βορείου ατλαντικού ο αριθμός των οποίων είναι λιγότερες από 360 σε όλο τον κόσμο. Υπήρξαν 21 γνωστοί θάνατοι του συγκεκριμένου είδους φάλαινας στα ύδατα του Καναδά μεταξύ 2017 και 2020.

Διαβάστε ακόμα