Σύλληψη επιβατών κρουαζιερόπλοιου που μετέφεραν κοκαΐνη- Είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ σε κρουαζιερόπλοιο

Οι γαλλικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι συνέλαβαν τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο με το πρόσχημα ότι είναι τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν Βραζιλιάνοι λαθρέμποροι ναρκωτικών που μετέφεραν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τα καρτέλ ναρκωτικών της Βραζιλίας επιχειρούν αυτή τη μέθοδο της μεταφοράς ναρκωτικών, φαίνεται όμως να είναι η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης που έχει κατασχεθεί από επιβάτες σε κρουαζιερόπλοιο.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά από το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο La Provence, οι γαλλικές αρχές στο λιμάνι της Μασσαλίας υποψιάστηκαν τις κινήσεις δύο ταξιδιωτών καθώς ετοιμάζονταν να βγουν στη στεριά κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου στο λιμάνι στις 2 Μαΐου. Οι γαλλικές επιβατών που έβγαιναν στη στεριά, όταν παρατήρησαν ένα ζευγάρι να συμπεριφέρεται ύποπτα.

Το πλοίο της Costa Cruises, το Costa Favolosa, είναι ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.000 επιβάτες ή περισσότερους από 4.800 όταν είναι γεμάτο. Το πλοίο βρισκόταν σε κρουαζιέρα και είχε αναχωρήσει από τη Σαβόνα της Ιταλίας ενώ μετά το λιμάνι στη Γαλλία επρόκειτο να κατευθυνθεί στο Μαρόκο.

Ο νεαρός άνδρας και η γυναίκα φέρονται να συμπεριφέρονταν σαν σαν ζευγάρι, αλλά οι αστυνομία παρατήρησε ότι είχαν επίσης μαζί τους και μια μεγάλη βαλίτσα, κάτι που ήταν αρκετά περίεργο εάν ληφθεί υπόψην ότι επρόκειτο για μια σύντομη έξοδο ατο λιμάνι. Όταν το ζευγάρι αντιλήφθηκε οτι πραγματοποιούνται έλεγχοι στις βαλίτσες και στις τσάντες των επιβατών, επέστρεψε στο πλοίο. Λίγη ώρα αργότερα η γυναίκα εμφανίστηκε ξανά κρατώντας ένα μικρό σακίδιο. Όταν οι αρχές την πλησίασαν για έλεγχο της τσάντας, αυτή πέταξε το σακίδιο.

Ανακτώντας το σακίδιο, η γαλλική αστυνομία ανέφερε ότι βρήκε 8,4 κιλά κοκαΐνης, κάτι που τους ώθησε να ελέγξουν την καμπίνα της γυναίκας. Τότε ήταν που ανακάλυψαν την μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που υπήρχε. Αργότερα αποδείχτηκε ότι είχαν στρατολογηθεί από ένα βραζιλιάνικο καρτέλ ναρκωτικών που κάλυπτε όλα τα έξοδά τους.

Ερευνώντας την καμπίνα, η αστυνομία ανακάλυψε πληροφορίες που τους οδήγησαν σε μια δεύτερη καμπίνα και ότι τέσσερα άτομα είχαν επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο στη Βραζιλία. Το πλοίο βρισκόταν σε μια υπερατλαντική κρουαζιέρα των 18 ημερών που είχε αναχωρήσει από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 14 Απριλίου, πραγματοποιώντας στάσεις στο Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, στο Ρεσίφε, στη Τενερίφη, στο Κάδιθ και στη Βαρκελώνη πριν φτάσει στη Μασσαλία. Οι τέσσερις Βραζιλιάνοι, ωστόσο, ηλικίας 26 έως 31 ετών, είχαν μείνει στο πλοίο πηγαίνοντας στην Ιταλία και εν συνεχεία πίσω στη Γαλλία. Δεν είναι σαφές πού είχαν προγραμματίσει να αποβιβαστούν.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι η έρευνα στις δύο καμπίνες αποκάλυψε μια βαλίτσα κάτω από ένα από τα κρεβάτια που περιείχε επιπλέον 86,4 κιλά κοκαΐνης. Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 95 κιλά κοκαΐνης αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή, ωστόσο, είχε φορτωθεί στο συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο και είχε μεταφερθεί από την Βραζιλία.

Όταν συνέλαβαν τους δύο επιβάτες, η αστυνομία ανακάλυψε ότι ακόμη δύο επιβάτες βρίσκονταν ήδη στη στεριά. Αργότερα επέστρεψαν στο πλοίο και συνελήφθησαν. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι αυτοί οι δύο επιβάτες είχαν βγάλει μια άγνωστη ποσότητα κοκαΐνης στη στεριά σε μια άλλη βαλίτσα και είχαν λάβει οδηγίες να αφήσουν αυτή τη βαλίτσα σε ένα διαμέρισμα που είχε ενοικιαστεί μέσω Airbnb. Την βαλίτσα την είχαν ήδη πάρει από το διαμέρισμα όταν έφτασε εκεί η αστυνομία.

Η μεταφορά των κρουαζιερόπλοιων από τη Βραζιλία στην Ευρώπη στο τέλος της σεζόν φαίνεται να έχει γίνει νέος στόχος για τα καρτέλ ναρκωτικών. Πέρυσι, 10 επιβάτες συνελήφθησαν με 54 κιλά κοκαΐνης στο MSC Seaside όταν το κρουαζιερόπλοιο έφτασε στη Βαλένθια της Ισπανίας μετά από ένα ταξίδι από τη Νότια Αμερική. Λίγο μετά από αυτό, αποκαλύφθηκε ότι η βραζιλιάνικη αστυνομία είχε συλλάβει έξι επιβάτες που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στο Costa Diadema στο λιμάνι του Σάντος. Στη σύλληψη αυτή, βρέθηκαν 30 κιλά κοκαΐνης.

Η εταιρεία Costa επιβεβαίωσε στα ΜΜΕ ότι επιβάτες με ναρκωτικές ουσίες τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές.

Διαβάστε ακόμα