Συμφωνία της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Ever Given με τους Αιγύπτιους

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των ασφαλιστών του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς κοντέινερ Ever Given που μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο, δήλωσε τη Τετάρτη ότι επιτεύχθηκε κατ ‘αρχήν συμφωνία στη διαφωνία που υπήρχε με την αρχή του καναλιού για το ποσό της αποζημίωσης.

Οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση μιας υπογεγραμμένης συμφωνίας διακανονισμού το συντομότερο δυνατόν και οι τελευταίες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του πλοίου Ever Given θα γίνουν μετά τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων, δήλωσε ο Faz Peermohamed της Stann Marine.

Το πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Σουέζ από την ημέρα που αποκολλήθηκε, στις 29 Μαρτίου. Είχε προσαράξει στο κανάλι για έξι ημέρες, εμποδίζοντας εκατοντάδες πλοία και διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Η Αρχή του καναλιού του Σουέζ (SCA) αρχικά ζήτησε αποζημίωση 916 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει την επιχείρηση διάσωσης, την ζημιά στη φήμη της και την απώλεια εσόδων από το πέρασμα των πλοίων. Αργότερα μείωσε το ποσό που ζητούσε ως αποζημίωση στα 550 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ιαπωνική πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ever Given, η Shoei Kisen, και οι ασφαλιστές της αμφισβήτησαν την αξίωση και την κράτηση του πλοίου με αιγυπτιακή δικαστική απόφαση.

Ο δικηγόρος της SCA Khaled Abu Bakr δήλωσε την Κυριακή σε ακρόαση του δικαστηρίου σχετικά με την κράτηση του πλοίου ότι οι πλοιοκτήτες του πλοίου έκαναν μια νέα προσφορά για την αποζημίωση και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμα