Συμφωνήθηκε αύξηση στους μισθούς των ναυτικών

Τα συνδικάτα των ναυτικών και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υπέγραψαν τετραετή συμφωνία η οποία θα επιφέρει αυξήσεις στους μισθούς και δεκάδες προστασίες και βελτιώσεις στο χώρο εργασίας για περισσότερους από 250.000 ναυτικούς που εργάζονται σε περισσότερα από 10.000 πλοία.

Το IBF, το οποίο είναι ένα φόρουμ που διαπραγματεύεται τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογική σύμβαση εργασίας στον κόσμο, συμφώνησε τους όρους για τη συμφωνία πλαίσιο IBF 2024-2027 την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Οι ναυτικοί που καλύπτονται από τη συμφωνία θα λάβουν αύξηση μισθού 6% τα επόμενα δύο χρόνια – 4% αύξηση μισθών και αποζημιώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 και 2% αύξηση μισθών και αποζημιώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει αναφορά στη Σύμβαση 190 του ILO για τη βία και την παρενόχληση και την κοινή δέσμευση για την παροχή ασφαλών χώρων εργασίας χωρίς βία, διακρίσεις και παρενόχληση για όλους τους ναυτικούς.

Συστάθηκε επίσης μια νέα ομάδα εργασίας που θα επικεντρωθεί στο μέλλον της ναυτιλίας και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, όπως ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών, η εισαγωγή εναλλακτικών καυσίμων και η διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή. Οι ανησυχίες σχετικά με τις ώρες εργασίας των ναυτικών, τα επίπεδα πληρώματος, την κόπωση και τη διάρκεια της απασχόλησης θα εμπίπτουν επίσης στην αρμοδιότητα της ομάδας εργασίας.

Ο πρόεδρος της ITF Paddy Crumlin δήλωσε: «Η συμφωνία των αμοιβών που περιλαμβάνεται σε αυτή τη συμφωνία παρέχει συγκεκριμένη οικονομική αναγνώριση για την κρίσιμη συμβολή των ναυτικών στην παγκόσμια οικονομία και επίσης αναγνωρίζει τη θυσία που έχουν μεταφέρει οι ναυτικοί τα τελευταία χρόνια και σε όλη την πανδημία. Η σχέση μεταξύ ITF και JNG παραμένει σε καλή κατάσταση παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

Διαβάστε ακόμα