Διάλεξε μέσα από χιλιάδες προϊόντα μόνο με ένα κλικ!
Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 13 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την υποψία ότι τοποθέτησαν βόμβες γύρω από τη Διώρυγα του Σουέζ για να διαταράξουν τη ναυτιλία, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας τη Δευτέρα.
Το κανάλι, η ταχύτερη οδός θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, είναι μια ζωτικής σημασίας πηγή ξένου συναλλάγματος για την Αίγυπτο, ιδίως μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον παλαίμαχο δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ και έδιωξε τους τουρίστες και τις ξένες επενδύσεις.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει οξύνει τη ρητορική της εναντίον της Αδελφότητας, την οποία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση, μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμου εισαγγελέα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι οι άνδρες σχημάτησαν ένα 13-μέλες πυρήνα που περιλάμβανε έναν εργαζόμενο στη Διοίκηση του Καναλιού του Σουέζ.
Οι εισαγγελείς διέταξαν την κράτηση τους για 15 ημέρες και είπαν ότι είχαν τοποθετήσει βόμβες σε περιοχές που περιελάμβαναν εγκαταστάσεις υγιεινής και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε παραλίες.
Κανείς στο γραφείο των εισαγγελέων δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.
Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μουρσί της Αδελφότητας το 2013 μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της διακυβέρνησής του.
Η Αδελφότητα λέει ότι είναι προσανατολισμένη σε ειρηνικές δράσεις σχεδιασμένες για να ανατρέψει αυτό που αποκαλεί στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν ο πρώην αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εκτόπισε τον Μουρσί, και στη συνέχεια πήρε τη θέση του εκλεγμένου πρόεδρου.
Οι δυνάμεις ασφαλείας επετέθησαν σκληρά στους υποστηρικτές Μουρσί μετά την ανατροπή του, σκοτώνοντας εκατοντάδες στους δρόμους του Καΐρου που είχαν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές και συλλαμβάνοντας χιλιάδες άλλους σε αυτό που περιγράφηκε από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μια επιστροφή στην καταστολή.
Από τότε, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δαιμονοποιήσει την Αδελφότητα.
Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σ’ ένα διαμέρισμα σε ένα δυτικό προάστιο του Καΐρου και σκότωσαν εννέα άνδρες που είπαν πως ήταν οπλισμένοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας εξέχων δικηγόρος της Αδελφότητας και ένας πρώην βουλευτής. Η Αδελφότητα αρνήθηκε ότι οι άνδρες ήταν οπλισμένοι και είπε ότι συμμετείχαν σε μια “οργανωτική συνάντηση”.
Η Αίγυπτος δεν κάνει διάκριση μεταξύ της Αδελφότητας και ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), το οποίο έχει μια ομάδα-σύνδεσμο στο Σινά, επίκεντρο μιας ισλαμικής μαχητικής εξέγερσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς μετά την πτώση του Μουρσί.