Συνέντευξη: Ανθυποπλοίαρχος Σοφία Χρονοπούλου, γυναίκες στη ναυτιλία

«Μια στιγμή τρέλας με οδήγησε σε αυτή την επιλογή»  

Με μια βαλίτσα όνειρα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 από τον Πύργο και συγκεκριμένα από τη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνος για την Κεφαλονιά και την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, η 18χρονη τότε Σοφούλα Χρονοπούλου. Ένα κορίτσι που όταν ανακοίνωσε σε συγγενείς και φίλους την επαγγελματική της απόφαση, ξάφνιασε τους πάντες. Τη Σοφία τυχαίνει να τη γνωρίζω πολλά χρονιά και ήμουν σίγουρη ότι θα επέλεγε κάτι ασυνήθιστο να ασχοληθεί, πλην όμως δεν μπορούσα να φανταστώ τί ακριβώς θα ήταν.

Στη συζήτηση που ακολουθεί θα διαπιστώσετε πώς το λεγόμενο ασθενές φύλο, μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα, να κυριαρχήσει στους ωκεανούς και να επιβιώσει στον ανδροκρατούμενο κόσμο της ναυτιλίας. Μας μιλάει για τα ταξίδια της, τις αρμοδιότητές της, για το ως την αντιμετωπίζει ο κόσμος και για τα συναισθήματα που νιώθει όταν ταξιδεύει και είναι μακριά από τους ανθρώπους που αγαπά.

Πώς προέκυψε η θάλασσα στη ζωή σου επιθυμία ή τυχαία ;

Τυχαία, με παρότρυνε ο διευθυντής του σχολείου όταν συμπλήρωσα το μηχανογραφικό.  Στην αρχή δεν το πίστευα κι εγώ. Ενθουσιάστηκα, θεώρησα ότι μου ταιριάζει και ήθελα να δοκιμάσω κάτι το διαφορετικό, να ταξιδέψω και να γνωρίσω τόπους και πολιτισμούς, έτσι ήρθε στη ζωή μου η θάλασσα, « μια στιγμή τρέλας με οδήγησε σε αυτή την επιλογή» .
 Όταν σπούδαζες συνάντησες στενόμυαλους καθηγητές με τη νοοτροπία «τι δουλειά έχουν οι γυναίκες στα πλοία;» 

Ποτέ δεν ένιωσα από κανέναν να κατακρίνει την επιλογή μου και να φερθεί ρατσιστικά. Ιδιαίτερα ο διευθυντής σπουδών με βοήθησε στην εύρεση εκπαιδευτικού ταξιδιού και τον ευχαριστώ όπως και όλους του καθηγητές της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων..

Σε ποιες χώρες έχεις ταξιδέψει ; 

Το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι ήταν επιβατικό και έκανε δρομολόγια Πάτρα Ιταλία, το δεύτερο ήταν φορτηγό πλοίο και ταξίδεψα στην Αυστραλία, τη Ν. Αφρική, τη Ν. Αμερική κ.α.. Τώρα εργάζομαι σε φορτηγά πλοία ως Ανθυποπλοίαρχος.

Κινείσαι σε ανδροκρατούμενο χώρο, έχεις νιώσει αμφισβήτηση ; 

Αν ακολουθείς πιστά τα καθήκοντά σου και τις αρμοδιότητες σου μέσα στο καράβι, δεν θα το νιώσεις. Γενικά όλες οι κοπέλες δείχνουμε μεγαλύτερο ζήλο στη δουλειά θέλουμε να αποδείξουμε ότι αγαπάμε αυτό που επιλέξαμε.

Βρίσκεις εύκολα δουλειά, θεωρείς ότι εμπιστεύονται τις γυναίκες ; 

Γενικά σαν επάγγελμα θεωρώ ότι βρίσκεις δουλειά καθώς συνεχώς αναπτύσσεται. Υπάρχουν εταιρείες που εμπιστεύονται και συνεργάζονται με κοπέλες και υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν συνεργάζονται ή τώρα αρχίζουν να συνεργάζονται με κοπέλες.

Γιατί συναντάμε στο ναυτικό λίγες γυναίκες ;   

Επειδή πρακτικά όταν δημιουργήσει οικογένεια είναι δύσκολο να ταξιδέψει, πόσο μάλλον όταν φέρει στον κόσμο και ένα παιδάκι, δεν μπορεί να το αφήσει πίσω και να συνεχίσει….

Με περνάς στην επόμενη ερώτηση, η δημιουργία οικογένειας υπάρχει στα σχέδιά σου ; 

Προς το παρόν είμαι μικρή για κάτι τέτοιο και έχω αφοσιωθεί στην καριέρα μου, αν και στα μελλοντικά μου σχέδια νομίζω υπάρχει. Βέβαια είναι μία απάντηση που μπορεί να αλλάξει και μπορεί σε 2-3 χρόνια να το βλέπω πιο κοντά ή πιο μακριά …
Μία Ανθυποπλοίαρχος, τί κάνει  στο πλοίο ;

Στα φορτηγά πλοία που εργάζομαι είμαστε 2 και μοιραζόμαστε τις αρμοδιότητες. Ένας έχει το navigation και GMDSS και ο άλλος safety security, τα χαρτιά των λιμανιών, συν τη βάρδια.

Στο καράβι πόσες γυναίκες είναι;

Ο αριθμός του πληρώματος καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του πλοίου και κάθε πλοίο έχει διαφορετική σύνθεση στην οποία καθορίζεται ο αριθμός του πληρώματος. Στην ποντοπόρο ναυτιλία είναι δύσκολο να συναντήσεις περισσότερες από δύο γυναίκες, υπήρξε πλοίο που ήμουν η μοναδική.

Πόσο ήταν το πιο πολύ διάστημα που έκανες να πατήσεις στεριά; 

Περίπου 8 μήνες, λόγω covid19.

Σου έχουν τύχει επικίνδυνα περιστατικά ;   

Οι πειρατές είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί τους ναυτικούς, δεν μου έχει τύχει και είναι κάτι που απεύχομαι. Το μόνο επικίνδυνο που έχω ζήσει είναι από το β΄εκπαιδ. ταξίδι στο Ντουρμπάν της Ν. Αφρικής που κατά τη φόρτωση μπήκαν κρυφά 3 λαθρεπιβάτες με σκοπό να κατέβουν στο επόμενο λιμάνι.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του ναυτικού ;  

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει απλοποιήσει τη δουλειά μας.. Τα προβλήματα προέρχονται από την απόσταση και είναι συναισθηματικής φύσεως για το διάστημα που μένεις μακριά από την οικογένειά σου, από χαρές και λύπες των ανθρώπων που αγαπάς.

Έχεις μετανιώσει για την επιλογή σου να γίνεις ναυτικός ;  

Με τα σημερινά δεδομένα και με την ανεργία στο κόκκινο η επιλογή μου να γίνω ναυτικός θεωρώ ήταν πολύ καλή, γιατί έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως κάποιες φορές η μοναξιά μέσα στο πλοίο σου δημιουργεί ένα συναίσθημα το οποίο σε κάνει να μετανιώσεις και να νιώθεις λίγα λεπτά αμφισβήτησης για την επιλογή σου…

Ο κόσμος πώς σε αντιμετωπίζει ; 

Θετικά και με θαυμασμό . Όταν τους εξηγώ τη δουλειά μου απορούν και τους φαίνεται ασυνήθιστο μια κοπέλα 24 χρονών να κάνει ένα τέτοιο επάγγελμα.

Τί θα έλεγες στα παιδιά που σπουδάζουν ;

Ότι όπως κι εγώ τότε που είχα δυσκολευτεί στην εύρεση του πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού και δεν απογοητεύτηκα, έτσι πρέπει να κάνουν και αυτά, να αγωνίζονται για τα όνειρά τους, να μην τα παρατήσουν ποτέ και να μην αφήσουν κανέναν να μπει εμπόδιο. Πίστη και επιμονή στο στόχο .

Τί σημαίνει για εσένα η θάλασσα ;   

Σημαίνει συναισθήματα, δουλειά…είναι η ζωή μου !

Πηγή: patrisnews.com

Συνέντευξη στη Νάντια Μανιάτη

Διαβάστε ακόμα