Τα παλιά σχοινία δεν αντέχουν τα μεγά-πλοία

kavos_sxoinia_ploiwn_

Καθώς τα πλοία αυξάνονται σε μέγεθος αυξάνεται και η επίδραση του βάρους τους στα αγκυροβολημένα πλοία και στα συστήματα πρόσδεσης των λιμανιών, ενώ επηρεάζονται και οι εργασίες φόρτωσης.

Τα απόνερα που αφήνουν τα διερχόμενα πλοία μπορούν να ασκήσουν μεγάλες δυνάμεις στα αγκυροβολημένα πλοία, στις γραμμές ελλιμενισμού και στο φορτίο των φτερών τους, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του περάσματος στα πλοία (Research on the Passing Effects on Ships – Ropes).

Οι επιδράσεις των απόνερων έδειξαν ότι είναι σε θέση να ξελασκάρωνουν τα αγκυροβολημένα πλοία και να επηρεάσουν την ασφαλή φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων, αποκαλύπτει η διάρκειας τριών ετών μελέτη.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι δυνάμεις από τα απόνερα που αφήνονται επηρεάζονται άμεσα από το σχήμα της λεκάνης του λιμανιού, το μέγεθος του σκάφους, την απόσταση και την ταχύτητα διέλευσης.

“Η έρευνά μας έχει εντοπίσει τα συνολικά αποτελέσματα των απόνερων ενός διερχόμενου πλοίου και οι επιπτώσεις είναι σοβαρές”, δήλωσε ο Marco Pluijm, διευθυντής του τομέα λιμανιών της Bechtel και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας “Ropes”.

Οι γερανοί για τα εμπορευματοκιβώτια, οι βραχίωνες φόρτωσης πετρελαίου και LNG και οι αυτοματοποιημένοι εκσκαφείς πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην συμβάλλουν γενικά στη δημιουργία περιορισμένων οριζόντιων κινήσεων των πλοίων, οι οποίες όμως μπορούν να επεκταθούν, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός πρόσδεσης συχνά να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται στα σχοινιά και τις λαβές πρόσδεσης.

Οι ερευνητές της “Ropes” έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα λογισμικού για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για να χρησιμοποιηθούν ως συμπεράσματα στα λιμάνια που θα σχεδιαστούν στο μέλλον.

Η αποτελούμενη από 25 μέλη ερευνητική ομάδα “Ropes” περιλαμβάνει λιμενικές αρχές, εκπροσώπους ινστιτούτων θαλάσσιων ερευνών, πλοηγούς πλοίων, στελέχη λιμενικών αρχών, και προμηθευτές εξοπλισμών, καθώς και τον κατασκευαστικό και μηχανολογικό όμιλο λιμανιών Bechtel.

Διαβάστε ακόμα