Τα ρίχνει στην Ακτοφυλακή το πλήρωμα του Sewol

sewol_nauagio_

Τα μέλη του πληρώματος του Sewol που κατάφεραν να σωθούν από το ναυάγιο που παρέσυρε στον θάνατο περίπου 300 άτομα τον Απρίλιο, κυρίως μαθητές γυμνασίου και καθηγητές του σχολείου, αρνήθηκαν να αναλάβουν την ποινική ευθύνη για το θάνατο των επιβατών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Το πλήρωμα θεώρησε ότι η ακτοφυλακή θα ήταν απολύτως ικανή να (φέρει σε πέρας) τη διάσωση γιατί προηγήθηκε σήμα κινδύνου κι έφθασαν εκεί και γιατί εκείνοι είχαν τις επαγγελματικές ικανότητες και τον εξοπλισμό”, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος των μελών του πληρώματος Im Ju-νέοι, την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της δίκης που διεξάγεται στην Γκουάντζου.

Τρία από τα δεκαπέντε μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος, αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου, κατηγορούμενοι για “ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εγκληματική αμέλεια”.

Το γεγονός είναι ότι η Ακτοφυλακή είχε επικριθεί έντονα για την αργή άφιξή τους στο σημείο και την αποτυχία της να διασώσει περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι η αμυντική γραμμή της κρατικά διορισμένης ομάδας των δικηγόρων είναι ασθενής, από τη στιγμή που το πλήρωμα συνελήφθη στο βίντεο να εγκαταλείπει το σκάφος, αφήνοντας πίσω τα παιδιά, στα οποία λεγόταν να παραμείνουν στις καμπίνες τους.

Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε λόγω υπερφόρτωσης, η οποία, σύμφωνα με τον πλοίαρχο, δεν μπορούσε να αποτραπεί.

Το πλοίο μετέφερε περίπου 475 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 325 μαθητών από λύκειο της Ansan, νότια της Σεούλ, όταν εξέπεμψε ένα σήμα κινδύνου το πρωί της 16ης Απριλίου, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το νησί της Byeongpoong.

Ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου πλοίο Yoo Byung-eun παραμένει υπό αναζήτηση. Οι αρχές εξακολουθούν να καταζητούν τον ιδιοκτήτη, κατηγορούμενο για υπεξαίρεση, η οποία μεταξύ πολλών άλλων, προκάλεσε πλημμελή διαχείριση της ασφάλειας στα πλοία που διαχειριζόταν.

Διαβάστε ακόμα