Την Τρίτη το απόγευμα η πρώτη προσπάθεια επανάπλευσης του γιγαντιαίου πλοίου Ever Forward

Οι ομάδες διάσωσης που εργάζονται στο σημείο που έχει προσαράξει το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Forward είναι έτοιμες να κάνουν την πρώτη τους απόπειρα να επαναπλεύσουν και πάλι το πλοίο κατά την διάρκεια της άμπωτης την Τρίτη.

Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει η ομάδα έχει ακόμη ένα σχέδιο για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή η προσπάθεια έρχεται μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα σκαψίματος και απομάκρυνσης της άμμου στο σημείο της προσάραξης στον κόλπο Chesapeake. Η επιχείρηση διάσωσης διευθύνεται από τον Donjon Smit που προσλήφθηκε από την Evergreen υπό την επίβλεψη μιας ενοποιημένης διοίκησης που ιδρύθηκε από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ακτοφυλακής και του Λιμένα της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ, William Doyle, η πρώτη προσπάθεια θα γίνει αύριο, αφού δύο βυθοκόροι που εργάζονται από τις 20 Μαρτίου έχουν αφαιρέσει αρκετή λάσπη γύρω από το πλοίο.

Συνολικά πέντε ρυμουλκά έχουν «στρατολογηθεί» για την προσπάθεια να επιπλεύσει ξανά το πλοίο των 333 μέτρων. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ έχει επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από το πλοίο σε 914 μέτρα από το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου, κλείνοντας το κανάλι ναυσιπλοίας σε αυτό το τμήμα του κόλπου Chesapeake μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.

Δύο ρυμουλκά θα βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και θα σπρώχνουν, ενώ δύο επιπλέον ρυμουλκά θα έλκουν κατά μήκος της αριστερής πλευράς. Το πέμπτο θα έλκει το πλοίο από την πρύμνη με μία συντονισμένη προσπάθεια με την απογευματινή υψηλή παλίρροια.

Η Evergreen είχε πει προηγουμένως ότι η ποσότητα του έρματος στο Ever Forward θα προσαρμοστεί επίσης πριν από τις προσπάθειες απελευθέρωσης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων των 127.000 dwt από τη λάσπη. Το σχέδιο είναι τα ρυμουλκά σε συνεργασία με τις μηχανές του πλοίου να προσπαθήσουν να επαναπλεύσουν το πλοίο.

Η προσπάθεια αυτή θα γίνει αφού προηγουμένως οι δύο δράγες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης που υπάρχει στο δυτικό ημισφαίριο, αναγκάστηκαν να αναστείλουν για λίγο τις εργασίες στις 26 Μαρτίου, λόγω της καταιγίδας, των βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στον κόλπο Chesapeake το Σάββατο.

Εάν δεν μπορέσουν να απαναπλεύσουν ξανά το Ever Forward αύριο, η επόμενη προγραμματισμένη προσπάθεια σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναμένεται την Κυριακή, 3 Απριλίου. Εκτός από τα πέντε ρυμουλκά, ο Doyle ανέφερε ότι θα «χρησιμοποιήσουν επίσης δύο αγκυροβολημένες φορτηγίδες οι οποίες θα έλκουν από την πρύμνη».

Το Ever Forward επρόκειτο να πλεύσει στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια πριν από την προσάραξη του πριν από δύο εβδομάδες. Το πλοίο θα χρειαστεί να υποβληθεί σε περαιτέρω επιθεωρήσεις μετά την εκ νέου επαναπλευσή του, κάτι που κατά σύμπτωση μπορεί να συμβεί ακριβώς ένα χρόνο μετά την επανάπλευση του Ever Given στο κανάλι του Σουέζ…

Διαβάστε ακόμα