Τι λένε οι επιστήμονες για την άμπωτη που “εξαφάνισε” την θάλασσα

Από το Θερμαϊκό κόλπο έως το Καβούρι στην Αττική και την Κρήτη, το φαινόμενο της άμπωτης προσφέρει πρωτόγνωρες εικόνες.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η θάλασσα υποχωρεί, δημιουργώντας προβληματισμό. Σε συνάρτηση και με την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς στη χώρα μας.

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί αισθητά. Και σε αρκετά σημεία φαίνεται ακόμη κι ο πυθμένας. Στο παραλιακό μέτωπο της πόλης η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά. Ακόμη πιο εμφανές και συνάμα εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.

Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.Το φαινόμενο παρουσιάστηκε και στο Ναύπλιο.

Το ίδιο και στο Καβούρι Αττικής. Η θάλασσα υποχώρησε και ο κόσμος πήγε με τα πόδια στο νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή.

Ε. Λέκκας: «Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το σεισμό στη Θεσσαλία»
Όπως ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ «τα φαινόμενα αυτά δεν θεωρούνται προσεισμικά φαινόμενα. Και βέβαια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το σεισμό που έγινε στη Θεσσαλία».

Ο καθηγητής Γεωλογίας εξηγεί ότι εκτεταμένα φαινόμενα άμπωτης, οφείλονται κυρίως σε υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Δηλαδή στην διεύθυνση του ανέμου και στις καιρικές συνθήκες. Αλλά επιπρόσθετα και στην θέση των πλανητών, με έλξεις οι οποίες ασκούνται λόγω της θέσης.

«Επηρεάζει άμεσα η θέση των πλανητών τόσο του ηλιακού συστήματος, όσο και η θέση της σελήνης και του ήλιου, τονίζει ο κ.Λέκκας. Με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη έλξη σε ορισμένα σημεία της Γης. Και να προκαλείται όλο αυτό το φαινόμενο της άμπωτης».

Το φαινόμενο σχετίζεται με την εαρινή ισημερία

Και ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάςεξήγησε πως το φαινόμενο, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό. «Είναι φυσιολογικό φαινόμενο και σχετίζεται με την εαρινή ισημερία που θα έχουμε σε λίγες ημέρες, είπε μιλώντας στο OPEN.

Αυτό ποικίλλει σε ένταση ανά χρονιά. Ένας από τους παράγοντες είναι αν θα καταφέρουν να ευθυγραμμιστούν ο ήλιος, η γη και η σελήνη. Η έλξη που ασκούν αυτά τα ουράνια σώματα στον όγκο του θαλασσινού νερού είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν μετατοπίσεις του νερού.

Άλλοι παράγοντες είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα φαινόμενα των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Ο ίδιος ο άνεμος πιέζει το νερό περισσότερο. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εμφανιστεί. Θα κρατήσει μερικές ημέρες και μετά θα επιστρέψει. Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό».

 

Διαβάστε ακόμα