Την εξαίρεση των ναυτικών από την απαγόρευση των μετακινήσεων ζητάει ο IMO

Σε εγκύκλιο επιστολή που διένειμε ο διεθνής ναυτιλιακός οργανισμός (IMO) προς τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες εθνικές αρχές, αναφέρονται μια σειρά από προτάσεις που προτάθηκαν από ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων βιομηχανικών ενώσεων που εκπροσωπούν τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Η εγκύκλιος απευθύνει έκκληση προς στις κυβερνήσεις να ορίσουν τους ναυτικούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ως «εργαζόμενους κλειδιά» που παρέχουν μια σημαντική και βασική υπηρεσία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αλλαγών του πληρώματος, οι επαγγελματίες ναυτικοί θα πρέπει να εξαιρούνται από τους εθνικούς περιορισμούς που υπάρχουν στις μετακινήσεις και να επιτρέπεται να επαναπατρίζονται αλλά και να μπαρκάρουν, μέσω των διαφόρων αεροδρομίων των χωρών.

Η εγκύκλιος επιστολή επαναλαμβάνει αυτά που προηγουμένως είπε ο Γενικος Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην διαταράσσεται άσκοπα η ροή του θαλάσσιου εμπορίου.

Με την ευκαιρία επανέλαβε τη δήλωσή του ότι οι ναυτικοί είναι «στην πρώτη γραμμή αυτής της παγκόσμιας συμφοράς» και ότι η κατάσταση χρειάζεται μια «πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση, σε αυτές τις ασυνήθιστες περιόδους, σε θέματα όπως οι αλλαγές του πληρώματος, οι επισκευές, οι επιθεωρήσεις και η πιστοποίηση και αδειοδότηση των ναυτικών. » Η εγκύκλιος επιστολή επιβεβαιώνει ότι, σε αυτή την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουν ανοιχτές οι αλυσίδες εφοδιασμού και να κινείται το ναυτιλιακό εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.