«Το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει 120 εκατ. ευρώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»

Ο πρόεδρος του σωματείου “Τρίαινα” Ε. Μπαλογιάννης και ο γενικός γραμματέας Β. Καρακίτσος σε ενημέρωση που έκαναν προς τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επεσήμαναν τα εξής:

Συναδέλφισσες – οι,

Όπως γνωρίζετε ήδη εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την αναίρεση που είχε κάνει το ΔΗΜΌΣΙΟ με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του ICC.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου συναντηθήκαμε εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων με τον δικηγόρο μας Βασίλη Πήττα, που πριν λίγες μέρες έλαβε καθαρογραμμένη αυτή την απόφαση, για να ενημερωθούμε για το περιεχόμενό της και να αποφασίσουμε για την συνέχεια των κινήσεών μας.

Όπως ενημερωθήκαμε, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το ποσό των 75 εκατομμυρίων (που με τους τόκους έχουν φθάσει στα 120) που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, αφού με το ποσό αυτό θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών μας κατά της εταιρείας.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα που έθετε το Δημόσιο για πέντε από τα έξι ζητήματα που είχε κρίνει η απόφαση του ICC , με την αιτιολογία ότι με τη σύμβαση των υποβρυχίων, που κυρώθηκε με νόμο , όλες οι διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δημοσίου και ΕΝΑΕ σε σχέση με την σύμβαση των υποβρυχίων, κρίνονται αμετάκλητα από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (το οποίο έκρινε) και δεν μπορούν να ξανακριθούν από τα Ελληνικά Δικαστήρια. Για το έκτο ζήτημα που αφορούσε την αξίωση της ΕΝΑΕ να αποζημιωθεί από το Δημόσιο σε περίπτωση που μετά από σχετικές αγωγές του ΟΣΕ κληθεί να καταβάλει διάφορα ποσά που ο ΟΣΕ ζητούσε ως αποζημιώσεις, ο ΑΠ έκρινε ότι κακώς αποφάσισε για το θέμα αυτό το ICC, διότι το θέμα του ΟΣΕ δεν έχει καμιά σχέση με τη σύμβαση των υποβρυχίων και επομένως το ICC δεν είχε αρμοδιότητα να το κρίνει.

Μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο δεν έχει άλλα ένδικα μέσα προκειμένου να αποφύγει με νόμιμους τρόπους την καταβολή των 120 εκατομ. Θα πρέπει να τα καταβάλει.

Μέχρι τώρα οι διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τους αρμόδιους Υπουργούς (Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα) είναι ότι το Δημόσιο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και θα εκτελέσει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μετά από την ενημέρωση από το δικηγόρο μας, αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να ζητήσουμε συνάντηση με τον διαχειριστή προκειμένου να μας ενημερώσει για τις όποιες συζητήσεις και συνεννοήσεις έχει κάνει ή θα κάνει με το Δημόσιο για την καταβολή των χρημάτων του ΙCC και αμέσως μετά να πιέσουμε για συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας, Άμυνας και Εργασίας, καθώς και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για το ίδιο θέμα, αλλά και για τα άλλα εκκρεμή ζητήματα που σας είναι γνωστά από προηγούμενες ανακοινώσεις μας (διασφάλιση θέσεων εργασίας, καταβολή όλων των οφειλομένων κλπ).

Θα επιδιώξουμε οι συναντήσεις μας να ξεκινήσουν πριν από το ΠΑΣΧΑ. Για όλες τις εξελίξεις θα σας ενημερώνουμε άμεσα. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται. Και με τη δική σας συμμετοχή, θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα