Εν πλω με προορισμό την Βενεζουέλα ο μεγαλύτερος στόλος δεξαμενόπλοιων που έστειλε ποτέ το Ιράν

Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζει να εισέρχεται σε μια φάση μετάβασης στην εξουσία, τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα είναι έτοιμα και τείνουν να αναλύσουν την εξερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ σε ένα σημαντικό τέχνασμα για παράκαμψη κυρώσεων σε ένα πρόγραμμα εξαγωγής αργού πετρελαίου και καυσίμων.

Στις 5 Δεκεμβρίου, το Bloomberg δήλωσε ότι περίπου 10 ιρανικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που το Ιράν είχε στείλει προηγουμένως στη Βενεζουέλα, θα βοηθήσουν το απομονωμένο έθνος να αντιμετωπίσει μια ανεπαρκή έλλειψη καυσίμων φέρνοντας το ιρανικό fuel . Τα πλοία θα βοηθήσουν επίσης στην εξαγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας μετά την εκφόρτωση του πετρελαίου fuel.

Αφού η Ρωσία και η Κίνα απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση σχετικά με το εμπάργκο του εμπορίου των ΗΠΑ με τη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βασίζεται στο Ιράν ως «σύμμαχος της τελευταίας λύσης». Η Βενεζουέλα ήταν κάποτε ο κορυφαίος προμηθευτής αργού στις ΗΠΑ ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται για μια από τις χαμηλότερες εγχώριες τιμές βενζίνης στον κόσμο, αλλά οι καταρρέουσες υποδομές και η διαφθορά στην κυβέρνηση έχουν φέρει τη χώρα σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν καν να διυλίσουν το δικό τους . Στη συνέχεια ήρθε το εμπάργκο από τις ΗΠΑ για το καταπιεστικό καθεστώς του Nicolas Maduro.

Διεθνείς παρατηρητές τρόμαξαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους όταν το Ιράν έστειλε μία ποσότητα από την παρτίδα αργού πετρελαίου στην φίλη χώρα, τη Βενεζουέλα. Ο Ιρανικός στόλος που βρίσκεται αυτή την στιγμή εν πλω με προορισμό την Βενεζουέλα είναι ο διπλάσιος του Μαΐου.

Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έστειλε έναν τόσο μεγάλο στόλο, ο οποίος ενδεχομένως να περιλαμβάνει και συνοδευτικά στρατιωτικά πλοία και περιπολικά, ή ενδεχομένως ένοπλους κομάντο επί των πλοίων. Τα πράγματα θα γίνουν περισσότερο ενδιαφέροντα ειδικά όταν ο στολίσκος διασχίσει την Καραϊβική Θάλασσα, δεδομένης της συγκεντρωμένης παρουσίας πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα AIS ορισμένων από τα ιρανικά δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων των FORTUNE και HORSE. Το τελευταίο στίγμα από το HORSE είναι πριν 28 ημέρες, όταν βρισκόταν στον Κόλπο του Ομάν και το FORTUNE έχει πριν 14 ημέρες, στο ίδιο μέρος, σηματοδοτώντας ότι αυτά τα σκάφη έχουν απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες τους για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις αρχές των ΗΠΑ.

Το Forest και το FAXON, δύο άλλα πλοία που μετέφεραν αργό έχουν επίσης κλείσει το AIS τους. Σε άλλες περιπτώσεις ιρανικής βοήθειας προς τη Βενεζουέλα, τα ονόματα των πλοίων βάφτηκαν και άλλαξαν για να αποκρύψουν το να καταχωρηθούν.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Elliott Abrams, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα, δήλωσε: «Παρακολουθούμε τι κάνει το Ιράν και διασφαλίζουμε ότι άλλοι φορτωτές, ασφαλιστές, ιδιοκτήτες πλοίων, πλοίαρχοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να μείνουν μακριά από αυτό το εμπόριο.

Διαβάστε ακόμα