Το κανάλι του Σουέζ ελπίζει να υπάρξει συμφωνία με το Ever Given

Ο επικεφαλής της Αρχής του καναλιού του Σουέζ (SCA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει, ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη και τον ασφαλιστή του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, αφού μπλόκαρε την κυκλοφορία στην Διώρυγα.

Tο πλοίο προσάραξε στο κανάλι στις 23 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και να διακόψει το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Υπενθυμίζεται ότι η Διώρυγα του Σουέζ είναι ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερα από 350 πλοία να εγκλωβιστούν από το κλείσιμο του καναλιού.

Η Αίγυπτος είχε υποβάλει αίτηση αποζημίωσης για 916 εκατ. δολάρια (770.006.830 ευρώ) εναντίον του Ιάπωνα ιδιοκτήτη Shoei Kisen. Μόνο σε δύο μέλη του πληρώματος δόθηκε άδεια από της αιγυπτιακές αρχές να γυρίσουν στο σπίτι τους στην Ινδία, λόγω έκτακτου προσωπικού θέματος που προέκυψε, ενώ τα υπόλοιπα 23 μέλη πληρώματος, όλοι οι Ινδοί υπήκοοι, παραμένουν επί του σκάφους.

Σε δήλωση, ο πρόεδρος της SCA Osama Rabie είπε ότι το πλήρωμα δεν κρατήθηκε και ήταν ελεύθερο να φύγει ή να αντικατασταθεί, αρκεί ο καπετάνιος να παραμείνει επί του σκάφους ως φύλακας του πλοίου και του φορτίου του.
Το UK Club άσκησε έφεση σε αιγυπτιακό δικαστήριο κατά της κράτησής του, επικαλούμενος την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τον ισχυρισμό της SCA. «Η (SCA) αντιμετωπίζει όλες τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης με απόλυτη ευελιξία, με πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων σε τέτοιου είδους καταστάσεις», δήλωσε η Rabie τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμα