Το πρώτο ηλεκτρικό υδροπτέρυγο επιβατηγό πλοίο στον κόσμο ολοκλήρωσε ικανοποιητικά τις δοκιμές του στη Στοκχόλμη, φέρνοντας καλά νέα για τις βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές.
Το σκάφος Candela P-12 της Σουηδικής Tech Company Candela Technology AB οδεύει τώρα προς τη μαζική παραγωγή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Rotebro.
Η ιδέα πίσω από αυτό το σκάφος ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Αυτό το νέο σκάφος επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα κύρια εμπόδια, δηλαδή την περιορισμένη εμβέλεια, την χαμηλή ταχύτητα και την τεράστια χρήση ενέργειας των παραδοσιακών σκαφών που έχουν περιορίσει την εμπορική παραγωγή και υιοθέτηση ηλεκτρικών σκαφών.
Αυτό το σκάφος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές πληροφορίες για να ανυψώσει το κύτος του πάνω από την επιφάνεια του νερού. Στην πρώτη του δοκιμή, το Candela P-12 έφτασε την ταχύτητα των 30 κόμβων, κάτι που είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα για ένα ηλεκτρικό επιβατηγό σκάφος.
Έχει εμβέλεια έως και 50 ναυτικά μίλια, καθιστώντας το το πρώτο ηλεκτρικό σκάφος με αντοχή που του επιτρέπει να καλύψει τις περισσότερες απαιτήσεις ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Επιπλέον, αυτό το σκάφος δεν θα προκαλέσει κύματα στις ακτές ούτε θα προκαλέσει ζημιές σε αποβάθρες και αγκυροβολημένα σκάφη, ακόμη και αν πλέει με τη μέγιστη ταχύτητα.
Η εμπορική ναυτιλία είναι υπεύθυνη για το 3% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα ποσοστό που λέγεται ότι πολύ σύντομα θα αυξηθεί στο δεκατρία τοις εκατό εάν δεν ληφθούν μέτρα. Σε αυτό το σενάριο, τα ηλεκτρικά πλοία παρουσιάζουν μια αχτίδα ελπίδας και η αγορά τους λέγεται ότι θα φτάσει τα 31,49 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 3034. Ωστόσο, η υιοθέτησή τους εξακολουθεί να είναι αργή λόγω του κόστους και της περιορισμένης απόδοσής τους.
Το Candela P-12 στοχεύει να δημιουργήσει ένα «πράσινο μέλλον» στις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς προσφέρει χαμηλότερο επενδυτικό κόστος για τους διαχειριστές και ενισχύει τα κέρδη, σε σύγκριση πάντα με τα πλοία που κινούνται με μηχανές εσωτερικής καύσης.
Κοστίζει 1,7 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των 30 θέσεων που διαθέτει ταιριάζει με την τιμή των πλοίων ICE παρόμοιου μεγέθους, χάρη στην απόδοση υδροπτερύγων, η οποία επιτρέπει μια εκτεταμένη εμβέλεια μπαταρίας στα 252 kWh.
Ο Erik Eklund, Διευθυντής Εμπορικών Πλοίων της Candela, δήλωσε: «Με το P-12, δεν προσφέρουμε απλώς μια ταχύτερη, πιο άνετη και εναλλακτική λύση στα πλοία που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Επιτρέπουμε στις διαχειρίστριες εταιρείες να κάνουν τη μετάβαση σε βιώσιμα πλοία που είναι οικονομικά και κερδοφόρα, ένα κρίσιμο βήμα προς καθαρές θάλασσες και λίμνες».
Αφού τεθεί σε λειτουργία, μπορούμε να περιμένουμε μειωμένο κόστος καυσίμου και οι κινητήρες C-POD του χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και είναι κατασκευασμένοι για λειτουργία από ένα μόνο μέλος του πληρώματος, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το κόστος.