Τρία πλοία, με ένα «θολό» ιδιοκτησιακό καθεστώς, φαίνεται να έχουν μπει, μέχρι τώρα, στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών, που εξετάζουν τα δρομολόγια του «λευκού θανάτου» προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας καθώς φαίνεται ότι το τελευταίο ταξίδι του «Noor One» με τους σχεδόν 2 τόνους ηρωίνης δεν ήταν το μοναδικό.
Πάντως, το κρίσιμο ερώτημα, που απασχολεί τις Ελληνικές αλλά και τις ξένες αρχές είναι το ποιος είναι ο χρηματοδότης αυτών των μεταφορών καθώς απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά για να «κλείσουν» συμφωνίες τέτοιων φορτίων. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι το φορτίο των 2 τόνων ηρωίνης έχει αξία περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτά δεν εκδίδονται επιταγές….
Το με σημαία Τόγκο «Noor One» φαίνεται ότι ανήκε από τον Ιούλιο του 2012 στην Klik Shipmanagement, που εμφανίζεται να έχει γραφεία στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ως εκπρόσωπός της εμφανιζόταν η 53χρονη γυναίκα, που συνελήφθη στην Αργυρούπολη. Παλαιότερα ως διαχειριστής εμφανιζόταν ο σύζυγός της.
Το «Noor One», όπως αποτυπώνεται στη βάση δεδομένων equasis παλαιότερα ονομαζόταν «Κύθνος» και από τον Ιούλιο του 2012 μετονομάστηκε σε «Noor One» και ύψωσε σημαία Τόγκο.
Η αποπληρωμή του πλοίου λέγεται ότι σε δόσεις -συνολικό ποσό περίπου 300.000 ευρώ- και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2014.
Το “IRO”
Ωστόσο, η Klik Shipmanagement εμφανίζεται στο equasis ως πλοιοκτήτρια ενός ακόμη σκάφους.
Πρόκειται για ένα πλοίο- φάντασμα, το «IRO», κατασκευής 1981 (πρώην Hector- από την 1/10/2012, Oceanic Force από 1/10/2011 και Ingegas).
Το πλοίο είναι καταγεγραμμένο ότι στις 29 Ιανουαρίου 2013 ως Oceanic Force με σημαία νήσων Κόμορος είχε πάρει άδεια από τις αρχές του Λας Πάλμας να έρθει στη Σαλαμίνα να αποκαταστήσει παρατηρήσεις που του είχαν γίνει σε θέματα ενδιαίτησης και ασφάλειας ναυσιπλοΐας.
Πραγματικά, το πλοίο έφτασε στη Σαλαμίνα αλλά στις 19 Ιουνίου 2013 οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ότι το πλοίο έφυγε χωρίς να αποκαταστήσει τις ελλείψεις και από τότε απαγορεύεται να προσεγγίσει σε λιμάνια του Paris MOU (ευρωπαϊκά λιμάνια και του Καναδά).
Στη 1η Φεβρουαρίου 2014- με τόσες απαγορεύσεις- το πλοίο εμφανίζεται να αγοράζεται από την Klik Shipmanagement να υψώνει σημαία Σιέρα Λεόνε και να μετονομάζεται σε «IRO». Από τότε χάνονται τα… ίχνη του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει δηλωθεί ότι θα πάει για διάλυση από τον Απρίλιο του 2012. Ωστόσο, είναι φανερό ότι συνεχίζει να έχει δραστηριότητα.
Το «Grand Island»
Ένα τρίτο πλοίο, με το οποίο φέρεται ότι από το 2012, να ενεπλάκει στην διαχείρισή του ο προφυλακισμένος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης είναι το δεξαμενόπλοιο «Grand Island»
Το με σημαία Τόνγκο δεξαμενόπλοιο , χωρητικότητας 3228 τόνων φαίνεται ότι προ ημερών βρισκόταν στη πόλη HAMRIYA, όπου βρίσκεται η εταιρεία PETROLIN PETROLEUM INDUSTRIES FZC, η οποία φαίνεται να έχει σχέση με ένα mail του Γιαννουσάκη Η άδεια της έληξε τον περασμένο Μάϊο και αφορούσε εισαγωγές εξαγωγές και εμπορία όλων των ειδών των προϊόντων πετρελαίου και μαζούτ.
Το κατασκευής 1979 «Grand Island» σύμφωνα με το equasis ανήκει σε μια άγνωστη εταιρεία.
Το πλοίο πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη συγκεκριμένη άγνωστη εταιρεία και ύψωσε σημαία Τόγκο.
Ωστόσο, νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2011 και ενώ φαίνεται να ανήκε, από το Μάιο του 2010, στην GRAND ISLAND MARITIME LTD , με έδρα στην Κωνσταντινούπολη (!) άλλαξε σημαία από Σιέρα Λεόνε σε Νήσων Κόμορος. Τότε λεγόταν Yasmin C. Εχει αλλάξει πολλές εταιρείες, τουλάχιστον 6-7 και διάφορα ονόματα.
Σύμφωνα, με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας «Το Βήμα» η εμπλοκή του Ευθ. Γιαννουσάκη με τη ναυτιλία ξεκίνησε το 2006 με παρότρυνση ενός φίλου του χρηματιστή και πήρε ποσοστό 20% από το δεξαμενόπλοιο «Μαριγώ», το οποίο πάντως φαίνεται να έχει οδηγηθεί πλέον σε διάλυση.