Ναυτιλία: Τριπλή κίνηση ελληνικής εταιρείας με αγορά μεταχειρισμένων πλοίων

Το ενδιαφέρον της ναυτιλιακής κοινότητας συγκέντρωσε μία τριπλή κίνηση ελληνικής εταιρείας στην αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω επενδυτικής «άνοιξης» στον κλάδο.

Ειδικότερα, αρκετοί ναυλομεσιτικοί οίκοι κατέγραψαν Έλληνα αγοραστή, χωρίς να τον κατονομάσουν, πίσω από την αγορά των τριών kamsarmaxes «Tharkey» (χωρητικότητας 79.224 dwt και κατασκευής 2010), «Sher-E Punjab» (χωρητικότητας 79.200 dwt και κατασκευής 2011) και «Veenus» (χωρητικότητας 79.200 dwt και κατασκευής 2011). Σημειώνεται ότι και τα τρία πλοία κατασκευάστηκαν στo κινεζικό ναυπηγείο Dalian, ενώ αποκτήθηκαν en bloc (αλληλοεξαρτώμενες συναλλαγές), έναντι 30,3 εκατ. δολαρίων.

Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν πως πιθανότατα ο αγοραστής είναι η ChartWorld Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Λου Κολλάκη. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν καλό το deal, επισημαίνοντας πως το ύψος του τιμήματος είναι σχετικά χαμηλό. Όπως εξηγούν, τα πλοία αγοράστηκαν με έκπτωση και αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, είναι προγραμματισμένες ειδικές επιθεωρήσεις το τρέχον έτος, ενώ δεύτερον είναι εξοπλισμένα με 4Χ35t cranes (γερανοί) και γι’ αυτά τα πλοία δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση.

Η ChartWorld Shipping είναι μία παραδοσιακή δύναμη της ελληνικής Ναυτιλίας και διαθέτει ένα διαφοροποιημένο στόλο με περισσότερα από 60 πλοία. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε τελετή για τo keel laying (επίσημη έναρξη ναυπήγησης) του πρώτου από μία σειρά δεξαμενόπλοιων, τύπου aframax (χωρητικότητας 115.000 dwt), που ναυπηγεί η εταιρεία στο κινεζικό New Times Shipbuilding. Πληροφορίες από ναυλομεσιτικούς οίκους αναφέρουν ότι η ναυτιλιακή έχει παραγγείλει έξι aframaxes στο ναυπηγείο, με τις παραδόσεις να αναμένονται το 2021 και το 2022.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ναυτιλιακή είχε εμπλακεί σε μία υπόθεση μόλυνσης της θάλασσας στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2019 είχε ομολογήσει την ενοχή της για πλαστογράφηση εγγράφων και κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο – μαζί με μία ακόμη εταιρεία – ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων.

Η αγορά της ChartWorld Shipping, αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα προστεθεί σε μία σειρά από συμφωνίες που έγιναν γνωστές την προηγούμενη εβδομάδα στην αγορά του ξηρού φορτίου, η οποία έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά το νέο έτος.

 

 

Πηγή: Reporter.gr

 

Διαβάστε ακόμα