Υπό κράτηση έθεσε ο Λίβανος πλοίο που κατηγορείται ότι μετέφερε κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Εισαγγελέας του Λιβάνου διέταξε την κράτηση ενός συριακού φορτηγού πλοίου που φέρεται να είναι φορτωμένο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά.

Το συριακό φορτηγό πλοίο Laodicea μεταφορικής ικανότητας 13.000 dwt έφτασε στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα από την Μαύρη Θάλασσα, όπου επιχειρούσε με κλειστό το AIS για εβδομάδες.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στον Λίβανο ισχυρίζεται ότι το πλοίο έφτασε κρυφά στο κατεχόμενο από τη Ρωσία λιμάνι Feodosia και παρέλαβε 10.000 τόνους ουκρανικού αλεύρου και κριθαριού.

Το Laodicea ανήκει στο συριακό κράτος και εμπλέκεται εδώ και χρόνια σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας και της Συρίας. Μπήκε στη μαύρη λίστα από το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015, μαζί με τα συριακά πλοία Souria και Finikia.

Το φορτίο του προοριζόταν αρχικά για τη Συρία, είπε στο Reuters ένας υπάλληλος του τουρκικού οίκου εμπορίας σιτηρών Loyal Agro Co Ltd., αλλά το Laodicea είχε εκτραπεί από την αρχική του πορεία προς τον Λίβανο λόγω της μεγάλης ζήτησης για σιτάρι που έχει η χώρα.

Στο νέο δρομολόγιο, το μισό φορτίο θα εκφορτώνονταν στην Τρίπολη και το υπόλοιπο θα πήγαινε στη Συρία όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αρνήθηκαν ότι το σιτάρι προέρχεται από την Ουκρανία και ισχυρίστηκαν ότι ήταν νόμιμο φορτίο ρωσικής προέλευσης.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι όμως δεν έχουν πειστεί για αυτό.

Το Σάββατο, και αφού η Ουκρανία προσέφυγε απευθείας στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ένας εισαγγελέας διέταξε να κρατηθεί το Laodicea ενώ η αστυνομία ερευνά την προέλευση του φορτίου του.

Εάν κατασχέθηκε για λογαριασμό της Ουκρανίας, το σιτάρι θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια του Λιβάνου. Η ουκρανική πρεσβεία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει τους όρους μεταφοράς του φορτίου στον Λίβανο, εάν κατασχεθεί.

Η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό ένας από τους κύριους προμηθευτές σιταριού του Λιβάνου, και παρόλο που αυτή η σχέση διακόπηκε από τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό, φαίνεται ότι θα ξαναρχίσει.

Μια συμφωνία για την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα τέθηκε τελικά σε εφαρμογή τη Δευτέρα και το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Ουκρανία κατευθύνεται στον Λίβανο για να παραδώσει 26.000 τόνους καλαμποκιού.

Διαβάστε ακόμα