Βαριά τιμωρία σε πλοίο που πετούσε απόβλητα στη θάλασσα

varia_timwria_se_ploio_pou_petouse_apovlita_sti_thalassa_

Η ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη Odfjell Asia κρίθηκε ένοχη από αμερικάνικο δικαστήριο για θαλάσσια ρύπανση και συμφώνησε να πληρώσει 1,2 εκατ. δολάρια πρόστιμο, σε σχέση με μια ακόμη υπόθεση “μαγικού σωλήνα” που έλαβε χώρα σε ένα από τα πλοία της.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η Odjfell και ένα από τα ανώτερα μέλη του πληρώματος ομολόγησαν την ενοχή τους την Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ για παραβίαση του νόμου για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία. Το μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει έως και έξι χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο 250 χιλιάδων δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα εξετάστηκαν στο δικαστήριο, η Odjfell λειτουργούσε το M/T Bow Lind, -ένα μήκους 176 μέτρων και χωρητικότητας 26.327 gt πετρελαίου- χημικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο το Νοέμβριο του 2012 ανακαλύφθηκε από το αμερικάνικο λιμενικό να εναποθέτει μέσα στη θάλασσα πετρελαιακά απόβλητα- σεντινόνερα, μέσω του λεγόμενου “μαγικού σωλήνα”.

Η επιθεώρηση και επακόλουθη ποινική έρευνα έδειξε ότι τρεις φορές μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Οκτωβρίου 2012, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, ο ανώτερος μηχανικός του Bow Lind, Ramil Leuterio, διέταξε άλλα μέλη του πληρώματος να παρακάμψουν τον εξοπλισμό πρόληψης της ρύπανσης που εξασφαλίζει ότι τα σεντινόνερα που πετιούνται περιέχουν λιγότερο από 0,15% πετρελαίου. Στη συνέχεια το πλήρωμα απέκρυψε τις παράνομες απορρίψεις, με παραπλανητικές καταχωρήσεις και παραλείψεις στο βιβλίο πετρελαίου του πλοίου.

Σύμφωνα με διάφορους ναυτικούς στο μηχανοστάσιο του πλοίου, ο Leuterio τους διέταξε να χρησιμοποιήσουν ένα πολύπλοκο σύστημα για τη μεταφορά των σεντινόνερων από τη δεξαμενή κατακράτησης τους στη δεξαμενή λυμάτων, απ’ όπου χύνονταν άμεσα στη θάλασσα. Μόλις η δεξαμενή κατακράτησης άδειαζε ο Leuterio τους διέταζε να τοποθετούν σε αυτή νερό. Ο Leuterio περνούσε το καθαρό νερό μέσω του εξοπλισμού πρόληψης, δημιουργώντας έτσι έναν ψεύτικο λογαριασμό για τα σεντινόνερα, παρακάμπτοντας τον μηχανισμό ελέγχου.

Λόγω όλων αυτών, η Odfell κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα για τρία χρόνια και να πληρώσει πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία 300 χιλιάδες θα δοθούν σε Ίδρυμα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Leuterio, που είναι πολίτης των Φιλιππίνων, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι ετών και πρόστιμο μέχρι 250 χιλιάδες δολάρια.

“Η ρύπανση των υδάτων μας δεν θα γίνει ανεκτή”, δήλωσε η Εισαγγελέας Daly. “Οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που παραβιάζουν τους αμερικάνικους περιβαλλοντικούς νόμους θα διώκονται και θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα σε αυτή τη χώρα. Μέλη του πληρώματος που δεν υπολογίζουν τους νόμους μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα