Βίντεο: Η ινδική ακτοφυλακή διέσωσε πλήρωμα από φορτηγό πλοίο που βυθιζόταν – υποψίες ότι η βύθιση έγινε εσκεμμένα από το πλήρωμα

Η ινδική ακτοφυλακή σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) κατάφερε να διασώσει τις ζωές 15 Σύριων ναυτικών αφού εγκατέλειψαν το φορτηγό πλοίο τους που βυθίζονταν.

Όλοι ανασύρθηκαν με επιτυχία από τος σωσίβιες λέμβους και σχεδίες παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Οι πληροφορίες για τις συνθήκες που οδήγησαν στη διάσωση συγχέονται με ορισμένες αναφορές που υποδηλώνουν ότι το 32χρονο φορτηγό που έπλεε υπό τη σημαία Μπελίζ, υπέστη μηχανική βλάβη, ενώ άλλες αναφορές υποδηλώνουν ότι πιθανώς σκόπιμα προσαράχτηκε.

Η Ινδική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι έλαβε σήμα κινδύνου στις 21 Ιουνίου με το πλήρωμα να λέει ότι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψει το πλοίο με το όνομα Princess Miral.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου των 7.000 dwt είχε φορτώσει 8.000 τόνους χαλύβδινου πηνίου στην Κίνα τον Μάιο. Είχε σταματήσει στο αγκυροβόλιο Port Klang στις αρχές Ιουνίου και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας.

Έδεσε βόρεια του New Mangalore της Ινδίας στις 18 Ιουνίου, αλλά αργότερα φαίνεται να έχει μεταφερθεί στα νότια της πόλης του λιμανιού.

Το πλοίο έπλεε προς τη Διώρυγα του Σουέζ όπου ήταν προγραμματισμένο να διέλθει στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς τον Λίβανο.

Μετά την προσάραξη, το πλοίο ανέφερε ρήγματα στο κύτος του που προκάλεσαν εισροή νερού στα αμπάρια. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική ακτοφυλακή δείχνουν το σκάφος να βυθίζεται από την πρύμνη.

Ο διοικητής S B Venkatesh της Ινδικής Ακτοφυλακής είπε στους Times of India, «Στα 30 και πλέον χρόνια στην υπηρεσία μου, αυτή ήταν η πιο καταστροφική αποστολή που αναλάβαμε για τη διάσωση ναυτικών. Η επιτυχημένη επιχείρηση επιβεβαιώνει τις δυνατότητες της ακτοφυλακής».

Δύο πλοία της ινδικής ακτοφυλακής, τα Vikram και Amartya έφτασαν στο σημείο μετά το σήμα κινδύνου. Το πλήρωμα διασώθηκε από τα σκάφη και μεταφέρθηκε στην ακτή, όπου αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται καταθέσεις για να προσδιοριστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο συμβάν.

Δεν είναι σαφές εάν το πλοίο συνεχίζει να βρίσκεται προσαραγμένο στο ύφαλο ή βούλιαξε.

Διαβάστε ακόμα