Βουλγάρικο μερίδιο 25% στο LNG project της Αλεξανδρούπολης

gastrade

Η Βουλγαρία ενδέχεται να συμμετάσχει με ποσοστό έως και 25% στο project κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωση η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας την Τετάρτη.

Ο τερματικός σταθμός θα κοστίσει 380 εκ. ευρώ και θα συνδέεται με αγωγό αερίου που πρόκειται να κατασκευαστεί από κοινού από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ επίσης θα συνδράμει στο να μειωθεί η εξάρτηση της τελευταίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον, το έργο έχει ως στόχο την παροχή αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κρατική επιχείρηση ενέργειας ΒΕΗ της Βουλγαρίας έχει δημιουργήσει μια taskforce σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρία φυσικού αερίου Gastrade (συμφερόντων του Δημήτρη Κοπελούζου), διερευνώντας την δυνατότητα κατασκευής του τερματικού σταθμού LNG μέσω κοινοπραξίας στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η taskforce που συστάθηκε πρόκειται να καταθέσει την σχετική πρόταση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova δήλωσε πως η κυβέρνηση έπειτα θα εξετάσει τις επιλογές της.

“Η προθεσμία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και η taskforce θα πρέπει να καταθέσει την πρότασή της, η οποία θα δώσει φως στις πιθανότητες που θα έχει η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο project”, δήλωσε η Petkova σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της, Πάνο Σκουρλέτη.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ως επενδυτές και μέτοχοι με ένα ποσοστό έως και 25%”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gastrade, η πλωτή τερματική μονάδα θα τοποθετηθεί 18 χιλιόμετρα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και θα συνδέεται με υποθαλάσσιο αγωγό με τον Μετρητικό / Ρυθμιστικό Σταθμό κοντά στην Αμφιτρίτη.

Η Gastrade ανακοίνωσε ότι η μονάδα θα έχει χωρητικότητα 170.000 κυβικά μέτρα με 4 μονάδες επαναεριοποίησης, με χωρητικότερα 400 κυβικά μέτρα LNG ανά ώρα η καθεμιά.

Η τερματική μονάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ετήσια χωρητικότητα έως και 6,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στοχεύει στην παροχή φυσικού αερίου στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB που θα διασχίζει την Ελλάδα.

Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν την τελική συμφωνία για τον αγωγό IGB το 2015 και η κατάθεση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου.

Η Gastrade δε θα κατέχει απαραίτητα το πλειοψηφικό ποσοστό στο συγκεκριμένο project, ωστόσο, επιθυμεί να συμμετέχουν σε αυτό οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δήλωσε ο διευθυντής ανάπτυξης της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο, η Cheniere Energy, Aμερικανική εταιρεία εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει μετοχικά στο project.

Η τελική απόφαση για την επένδυση στον τερματικό της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να παρθεί μέχρι τα μέσα του 2017 και να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2019, συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:Στο τελικό στάδιο ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη[vid]

Διαβάστε ακόμα