Ξεκίνησε η επαναμετάγγιση στο Lana 56.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου

Όταν η διαδικασία της μετάγγισης ολοκληρωθεί αναμένεται να δοθεί εντολή για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κρατούνται ως αντίποινα από τις ιρανικές αρχές στον Περσικό Κόλπο

Ξεκίνησε χθες Πέμπτη η διαδικασία μετάγγισης της ποσότητας πετρελαίου από το ελληνόκτητο τάνκερ «Ιce Energy» στο δεξαμενόπλοιο «Lana» με σημαία Ιράν.

Όταν η διαδικασία της μετάγγισης ολοκληρωθεί αναμένεται να δοθεί εντολή για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κρατούνται ως αντίποινα από τις ιρανικές αρχές στον Περσικό Κόλπο. Από το δεξαμενόπλοιο Ice Εnergy αναμένεται να απαντληθούν 56.000 τόνοι αργού πετρελαίου και να μεταγγιστούν στο Lana, το οποίο μετά τη διαδικασία αναμένεται να αποπλεύσει για τον προορισμό του.

Σύμφωνα με το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, αποφασίστηκε η απαγόρευση αγκυροβολίας και διέλευσης πλοίων σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου περιμετρικά του σημείου.

Το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, μετέφερε 104.000 τόνους ιρανικό πετρέλαιο και τον περασμένο Απρίλιο είχε οδηγηθεί με τη βοήθεια ρυμουλκού στην Κάρυστο λόγω μηχανικής βλάβης.

Το πλοίο κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με το αιτιολογικό ότι είχε φορτωθεί από το Ιράν κατά παράβαση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τεχεράνη.

Η ναυτιλιακή Times Navigation του εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη είχε προσφύγει στις 17 Ιουνίου στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας, η οποία απέρριπτε το αίτημα των ΗΠΑ για δέσμευση του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε στις δεξαμενές του το «Lana». Το θέμα συζητήθηκε τη 19η Ιουνίου και την Τρίτη (21/6) το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και απέρριψε την προσφυγή της Times Navigation.

Παρέμεινε επομένως σε ισχύ η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Εύβοιας δυνάμει της οποίας απορρίφθηκε το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ και διατάχθηκε επαναμετάγγιση του πετρελαίου πίσω στις δεξαμενές του «Lana» από το πλοίο «Ice Energy» που είχε μισθώσει για λογαριασμό των ΗΠΑ η Times Navigation του Γιάννη Καραγεώργη.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα