Χωρίς γέφυρα και “μαύρο κουτί” το βυθισμένο El Faro

rov_curv_21
Το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος (ROV) Curv-21 που στέλνει φωτογραφίες από το ναυάγιο

Απογοητευτικά είναι τα πρώτα ευρήματα από το πρόσφατα ανευρεθέν ναυάγιο του El Faro, με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) να ανακοινώνει χθες ότι δεν υπάρχει γέφυρα στα συντρίμμια και δεν έχει βρεθεί πουθενά το “μαύρο κουτί του πλοίου”, η Συσκευή Καταγραφής Δεδομένων Ταξιδιού (Voyage Data Recorder-VDR).

Μπορεί με τη βοήθεια του τηλεκατευθυνόμενου βαθυσκάφους (ROV) Curv-21 να επιβεβαιώθηκε το Σάββατο ότι το ναυάγιο που βρέθηκε κοντά στις Μπαχάμες σε βάθος 4570 μέτρων είναι πράγματι το El Faro, αλλά η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι η γέφυρα πλοήγησης και το κατάστρωμα από κάτω της διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο πλοίο και δεν έχει εντοπιστεί.

Το VDR, που ήταν τοποθετημένο εντός της γέφυρας, δεν βρέθηκε πουθενά επίσης, ένα πιθανότατα τεράστιο πλήγμα αφού είναι το αντικείμενο κλειδί για να βρεθούν ενδείξεις για το τι συνέβη τις τελευταίες στιγμές αφού πλοίο σταμάτησε να στέλνει σήμα την 1η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του τυφώνα Joaquin.

Η NTSB πληροφορεί σε ανακοίνωση της ότι η ομάδα ομάδα διάσωσης πάνω στο απεσταλμένο ρυμουλκό Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Apache σάρωσε επίσης με κύματα σόναρ ένα κοντινό πεδίο συντριμμιών και δεν έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι που να οδηγεί στην γέφυρα του πλοίου και στο VDR.

Στη νέα ανακοίνωση αναφέρεται τέλος ότι το ROV κατέγραψε τόσο την αριστερή όσο και και την δεξιά πλευρά του πλοίου, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό είναι προσανατολισμένο σε όρθια θέση με την πρύμνη να είναι θαμμένη μέσα σε περίπου 9 μέτρα ιζημάτων.

Διαβάστε περισσότερα για το τραγικό ναυάγιο εδώ

Διαβάστε ακόμα