100 χρόνια από τη βύθιση του Βρεταννικού (video)

brittanic

Πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη βυθιση του Βρεταννικού, ενός από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφού πλοίου του Τιτανικού.

Το υπερωκεάνιο που κατασκευάστηκε μετά την τραγική απώλεια του Τιτανικού κλυδωνίστηκε από ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από τορπίλη ενώ έπλεε στο Στενό της Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου στις 21 Νοεμβρίου 1916. Το πλοίο βυθίστηκε ύστερα από μόλις 55 λεπτά, οδηγώντας στον θάνατο 30 από τους 1.065 επιβαίνοντες.

Ο Βρεταννικός καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1914 και σύντομα, μετά την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο για την μεταφορά χιλιάδων τραυματιών από τα πολεμικά μέτωπα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Αγγλία.

Όταν βυθίστηκε, ο Βρεταννικός αποτελούσε το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου και παραμένει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ναυάγιο επιβατικού πλοίου.

Παρά το γεγονός ότι είχαν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό του πλοίου μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, ο Βρεταννικός βυθίστηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των ανοιχτών υδατοστεγών θυρών που σε κάθε άλλη περίπτωση θα απέτρεπαν την βύθιση.

Καθώς μετά το ναυάγιο του Τιτανικού τα πλοία της εποχής ήταν κατάλληλα εξοπλισμένα με σωστικά μέσα, ο Βρεταννικός είχε 48 σωστικές λέμβους, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν συνολικά 3.600 άτομα, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από το μέγιστο όριο επιβατών του πλοίου. Έτσι, τα υπόλοιπα 1.000 περίπου άτομα που επέβαιναν μπόρεσαν να διασωθούν, ενω τα περισσότερα από τα 30 θύματα (21 μέλη του πληρώματος και 9 άνδρες του Βασιλικού Υγειονομικού Σώματος) βρήκαν τραγικό θάνατο από τους έλικες του πλοίου λόγω της πρόωρης καθέλκυσης των σωστικών λέμβων τους.

Σε σύγκριση με την τραγωδία του Τιτανικού, η διασωστική επιχειρήση του Βρεταννικού διευκολύνθηκε από την μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας (19 βαθμοί Κελσίου), την παρουσία περισσότερων σωστικών λεμβών, όπως και το γεγονός ότι το ναυάγιο πραγματοποιήθηκε πολύ πιο κοντά στην στεριά.

Παρακολουθήστε το σχετικό video:

Διαβάστε ακόμα