Πειραιάς
34°C

10.000 πλοία στη μάχη για την πρόγνωση του καιρού και την παρακολούθηση των ωκεανών

Δημοσιεύθηκε στις

17/06/2025

από

Η πρωτοβουλία “10.000 πλοία για την πρόγνωση του καιρού και την παρακολούθηση των ωκεανών” ξεκίνησε με στόχο την ενίσχυση της μετεωρολογικής ακρίβειας και την παρακολούθηση των ωκεανών μέσω δεδομένων από τον ναυτιλιακό στόλο.

Μια νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η οποία έχει στόχο την βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού και της παρακολούθησης των ωκεανών.

Η πρωτοβουλία – με την ονομασία 10.000 Πλοία για τον Ωκεανό – στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των πλοίων που διαθέτουν εξοπλισμό για την παρακολούθηση των ωκεανών και των καιρικών συνθηκών.

Παρόλο που οι ωκεανοί καλύπτουν πάνω από το 70% της Γης, υπάρχουν τεράστιες περιοχές που παραμένουν χωρίς ολοκληρωμένη παρατήρηση. Η περιορισμένη κάλυψη σημαίνει ότι υπάρχουν κρίσιμα κενά γνώσης σε ορισμένα μετεωρολογικά συστήματα.

Στόχος είναι η αύξηση του τρέχοντος στόλου των 2.000 πλοίων που θα παρέχουν δεδομένα καιρικών συνθηκών και επιφανειακής κατάστασης των ωκεανών σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ακρίβειας των μετεωρολογικών προβλέψεων, των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και της παρακολούθησης του κλίματος.

Σε αυτή την πρωτοβουλία λαμβάνουν μέρος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO).

Η νορβηγική εταιρεία πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων Höegh Autoliners είναι μία από τις ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα διαθέσει τον στόλο της σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται, συμβάλλοντας έτσι στην επέκταση συλλογής των δεδομένων των ωκεανών, ωφελώντας τόσο την κοινωνία γενικότερα όσο και τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.

«Αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση του κενού στις μετρήσεις του καιρού στους ωκεανούς. Για να δώσουμε ένα πλαίσιο, χρησιμοποιούμε επί του παρόντος 15 φορές λιγότερα δεδομένα από πλοία πάνω από τη θάλασσα από ό,τι από μετεωρολογικούς σταθμούς πάνω από την ξηρά για την πρόβλεψη του καιρού παγκοσμίως. Όσο περισσότερα σημεία δεδομένων λαμβάνουμε, τόσο πιο ακριβής θα είναι η πρόβλεψή μας», δήλωσε η Florence Rabier, Γενική Διευθύντρια του ECMWF.

Για αιώνες, τα πλοία έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση του ωκεανού και της ατμόσφαιρας, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της επιστήμη και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Η πρωτοβουλία για την βελτίωση των παρατηρήσεων από τα πλοία αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας αλλαγών που στοχεύει στην αναβάθμιση της παρακολούθησης των ωκεανών.

Η πρωτοβουλία συμπληρώνει μια συνεχιζόμενη προσπάθεια που γίνεται για λογαριασμό του προγράμματος Argo, το οποίο αποτελεί κρίσιμο πυλώνα του Παγκόσμιου Συστήματος Παρατήρησης των Ωκεανών (GOOS) που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημών (ISC).

Το διεθνές πρόγραμμα Argo, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη θερμοκρασία και την αλατότητα του ωκεανού σε βάθη έως και 2.000 μέτρα.

Αυτό γίνεται δυνατό μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 4.000 αυτόνομων πλωτών συσκευών που έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους ωκεανούς.

Ωστόσο, καθώς οι θάλασσες και οι ωκεανοί υφίσταται αλλαγές, υπάρχει συμφωνία στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη του προγράμματος Argo.

Στόχος είναι η επέκταση των παρατηρητικών δυνατοτήτων του προγράμματος έως το 2030, επιτρέποντας έτσι την ολοκληρωμένη παρακολούθηση των ωκεανών του πλανήτη μας από την επιφάνεια έως τον βυθό.

Επιπλέον, το πρόγραμμα θα διευρύνει το φάσμα των φυσικών και χημικών παραμέτρων που παρακολουθεί.

Στη νέα φάση του προγράμματος Argo, θα αναπτυχθούν 1.200 νέοι πλωτήρες-αισθητήρες ή αισθητήρες επιπλέοντες για την παρακολούθηση των ωκεανών σε βάθη έως και 6.000 μέτρα!

10.000 πλοία στη μάχη για την πρόγνωση του καιρού

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C