11 νέες υπηρεσίες στη Διώρυγα του Παναμά

Η Διώρυγα του Παναμά έχει εγκαινιάσει 11 νέες υπηρεσίες έπειτα από την διεύρυνσή της, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Διώρυγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νέων υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές επεξεργάζονται το πώς θα επωφεληθούν από τις οικονομίες κλίμακας της διώρυγας.

“Η Διευρυμένη Διώρυγα έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο”, δήλωσε η διευθύντρια στρατηγικών σχέσεων της διώρυγας, Marianela Dengo. “Παρ’ όλα αυτά, ο αληθινός αντίκτυπός της θα γίνει αισθητός σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις αναπτυξιακές προοπτικές που προβλέπονται”, πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την διεύρυνση της διώρυγας. Ο Ιανουάριος του 2017 αποτέλεσε μήνα-ρεκόρ για πολλά από τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Τσάρλεστον, της Φιλαδέλφεια και της Σαβάνα, τα οποία κατέγραψαν αυξήσεις 28%, 34% και 16% αντίστοιχα στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων.

Τα λιμάνια της Βιρτζίνια και της Βαλτιμόρης σημείωσαν επίσης αυξήσεις ρεκόρ για το 2016. Το λιμάνι της Βιρτζίνια εξυπηρέτησε πάνω από 2,65 εκατ. TEU, καταγράφοντας αύξηση 4,2% σε σχέση με το 2015, ενώ το λιμάνι της Βαλτιμόρης εξυπηρέτησε πάνω από 10 εκατ. τόνους γενικού φορτίου και κατέγραψε αύξηση ρεκόρ στον όγκο εμπορευματοκιβωτίων.

“Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στην Διώρυγα, η οποία προσελκύει μεγαλύτερους όγκους φορτίων στην περιοχή, καθώς τα λιμάνια συνεχίζουν να διευρύνωνται”, δήλωσε ο Οργανισμός της Διώρυγας.

Στην Φλώριδα, το λιμάνι του Μαϊάμι είναι πλέον “Big Ship Ready”, έχοντας πραγματοποιήσει βελτιώσεις στην υποδομή του που κόστισαν πάνω από 1 δις δολ. ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα πλοία. Ανάμεσα στα έργα αυτά βρίσκεται και το πρόγραμμα βυθοκόρησης με το όνομα Deep Dredge Project, το οποίο αύξησε το βάθος του καναλιού του Μαϊάμι έως και 16 μ., επιτρέποντας στο λιμάνι να υποδεχθεί το πρώτο του Neopanamax πλοίο στις 9 Ιουλίου 2016.

Άλλα λιμάνια, όπως αυτά της Βιρτζίνια και του Τσάρλεστον, σχεδιάζουν να επενδύσουν αρκετά εκατ. δολάρια σε πρότζεκτ βυθοκόρησης, βελτιώσεις υποδομών και άλλα έργα ώστε να ενισχύσουν τις ικανότητες τους στον τομέα των logistics. Το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να επενδύσει 200 εκατ. δολ. στις εγκαταστάσεις του Πορτ Ελίζαμπεθ.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Διώρυγα του Παναμά κατέγραψε νέο μηνιαίο ρεκόρ τονάζ ύψους 36,1 εκατ. PC/UMS με τη διεύλευση 1260 πλοίων από τα διευρυμένα και τα παλιότερα θυροφράγματα της διώρυγας, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Κατά τους 7 μήνες που έχουν περάσει από την κατασκευή των νέων θυροφραγμάτων, περισσότερα από 750 Neopanamax πλοία έχουν διασχίσει τη διώρυγα.

Διαβάστε επίσης: Η διώρυγα του Παναμά καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο τονάζ εδώ και 100 χρόνια

Διαβάστε ακόμα