12 άτομα ερευνούν οι Ιταλοί για το «Norman Atlantic»

norman_atlantic_Σε 12 άτομα στρέφεται η έρευνα της Εισαγγελία του Μπάρι για τον εντοπισμό των υπευθύνων για το πολύνεκρο ατύχημα στο επιβατηγό «Norman Atlantic», που έγινε, πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 28 Δεκεμβρίου, στην Αδριατική.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το επίσημο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA) οι εισαγγελείς Ettore Cardinali και Federico Perrone Capano έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» δύο εκπροσώπους της ΑΝΕΚ, που είχε ναυλώσει το πλοίο, έναν υπάλληλο της χανιώτικης εταιρείας, που είχε αρμοδιότητα στην φόρτωση του πλοίου (αξιωματικός επιβίβασης), τον ιταλό πλοιοκτήτη Carlo Visentini, τον επίσης ιταλό πλοίαρχο Argilio Giacomazzi και 7 μέλη του πληρώματος.

Για όσους κριθεί ότι πρέπει, τελικά, να καθίσουν στο εδώλιο θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για πρόκληση ναυαγίου από κοινού, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή.

Όπως είναι γνωστό στο πλοίο ξέσπασε, στις 28/12, πυρκαγιά ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Αλβανίας . Κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες έγινε η εγκατάλειψη του πλοίου από περισσότερους από 500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Ωστόσο, έχασαν την ζωή τους 11 άνθρωποι ενώ άλλοι 18 εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το μισοκαμένο «κουφάρι» του πλοίου είναι, από τον περασμένο Φεβρουάριο, αγκυροβολημένο, μπροστά από την αποβάθρα των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Μπάρι και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες έρευνα, με εντολή της Εισαγγελία, για την εξακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς, τη διαχείριση των φάσεων της διάσωσης, αλλά και τη λειτουργικότητα όλων εγκαταστάσεων επί του σκάφους.

Οι πραγματογνώμονες μπήκαν στο πλοίο μετά το άνοιγμα του καταπέλτη τον περασμένο Ιούνιο και διενεργούν έρευνες για τα «μαύρα κουτιά» του πλοίου και τον υπολογιστή ταξιδιού.

Μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε από εταιρεία, που ορίστηκε από την Εισαγγελία του Μπάρι, το άδειασμα από οχήματα του καταστρώματος 5 του πλοίου, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες καθώς έχει ληφθεί μέριμνα όχι μόνο για να μην χαθούν στοιχεία για το ατύχημα αλλά και προκειμένου να εντοπιστούν σώματα επιβατών, που φέρονται ως αγνοούμενοι.

Ωστόσο, πιο δύσκολο θεωρείται ότι θα είναι το άδειασμα των καταστρωμάτων 3 και 4 καθώς οι πραγματογνώμονες εικάζουν ότι φωτιά ξεκίνησε από εκεί και γι’ αυτό μπορεί να υπάρξουν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα