ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιορτάστηκαν τα 120 χρόνια λειτουργίας του Ισθμού της Κορίνθου

Με μια σεμνή τελετή στο μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας παραπλεύρως της παλαιάς γέφυρας του Ισθμού της Κορίνθου, γιορτάστηκαν τα 120 χρόνια λειτουργίας της Διώρυγας της Κορίνθου.

Ο πρόεδρος της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου, Κωνσταντίνος Μπαρκαγιάννης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η διώρυγα που λειτουργεί από το 1893 για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ναυσιπλοΐας, του τουρισμού και της οικονομίας, χρειάζεται οπωσδήποτε να ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, ώστε να μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις, είτε για την επαρκή συντήρησή της, είτε για την διαπλάτυνση και εκβάθυνσή της.

Υπογράμμισε ότι η ΑΕΔΙΚ εξυγιάνθηκε κι αποτελεί κερδοφόρα εταιρεία, αφού τα λειτουργικά κέρδη την παρούσα χρονιά, θα ξεπεράσουν τις 850.000 ευρώ και το μέγεθος αυτής της λειτουργικής κερδοφορίας είναι το μεγαλύτερο από το 1980 έως σήμερα.

Πρόσθεσε πως η διοίκηση έχει σχεδιάσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα με την εκτίμηση ότι, «η διαπλάτυνση και η εκβάθυνση της διώρυγας της Κορίνθου είναι ένα απολύτως αναπτυξιακό έργο που εκτός από τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, για την Διώρυγα με πενταπλασιασμό των εσόδων, θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, της ναυτιλίας και γενικότερα της οικονομίας μας».

Ο κ. Μπαρκαγιάννης ανέφερε επίσης ότι, η διοίκηση αντιλαμβανόμενη την τεράστια σημασία που έχει η τουριστική αξιοποίηση της διώρυγας, έχει σχεδιάσει επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν το 2015, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τον χώρο στην παλαιά γέφυρα του Ισθμού και παραπλεύρως το χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο Ελληνο-Ουγγρικής Συνεργασίας, προσφέροντας παράλληλα απασχόληση σε πολλούς πολίτες.

Στην τελετή παρέστη η Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα Εszter Sandorfi, o σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κορινθίας κ. Διονύσιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες, εκπρόσωποι του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων και αρκετοί πολίτες.

trelokouneli.gr

120 εκ. ευρώ για το λιμάνι κρουαζιέρας από την ΕΕ

Με αφορμή την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία εγκρίθηκε το έργο της επέκτασης του νότιου λιμένα Κρουαζιέρας, προϋπολογισμού 120.000.000 € και μάλιστα με χρηματοδότηση κατά 95% από κοινοτικούς πόρους, κάτι που για τους γνωρίζοντες τις διαδικασίες κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων συμβαίνει για πρώτη φορά και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά.

Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Αττικής, o Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έχουν αναπτύξει αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία με τον ΟΛΠ με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του λιμανιού και τη λειτουργική σύνδεσή του με τον οικιστικό αστικό ιστό που το περιβάλει.

Μάλιστα τα έργα του λιμανιού ήταν από τα πρώτα που «αγκαλιάσαμε» ως αιρετή Περιφέρεια Αττικής εντάσοντας τα στο ΠΕΠ με στόχο την δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης για τον Πειραιά, την Αττική και ολόκληρη τη χώρα. Πέραν του προαναφερθέντος έργου του νότιου λιμένα κρουαζιέρας πρόκειται για τα έργα «Κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου για κρουαζιερόπλοια στην Ακτή Μιαούλη/Αγίου Νικολάου», προϋπολογισμού 3.998.814 €,«Διαπλάτυνση Λιμένα Αλών και δικτύου λυμάτων επιβατικού λιμένα» προϋπολογισμού 2.899.951 €, «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» προϋπολογισμού 70.000.000 € και «Υπερυψωμένο μέσο σταθερής τροχιάς (monorail)» προϋπολογισμού 120.000.000 € .

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στη συνεισφορά του Γιώργου Ανωμερίτη για την κατασκευή του «Πάρκου Μικρασιατικού Ελληνισμού» σε ένα χώρο έξι στρεμμάτων, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνειας Πύλης και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης προς τιμήν των Μικρασιατών προσφύγων.

Τέλος έχοντας τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, καλώ όλους τους φορείς σε συστράτευση προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα ανακήρυξης του Πειραιά και της Σαλαμίνας ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2021. Και είμαι βέβαιος ότι πέραν της ιστορικής αξίας της συμπλήρωσης των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα έργα της «Πολιτιστικής Ακτής» θα αποτελέσουν το ισχυρό χαρτί του φακέλου διεκδίκησης που πρέπει να κατατεθεί άμεσα».

portnet.gr

Δύο κορβέτες αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. κυπριακών λιρών θα αγοράσει η Κύπρος παρά το Μνημόνιο

Δύο ελαφρές κορβέτες αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. κυπριακών λιρών, πρόκειται να αποκτήσει η Κύπρος, βάσει του εξοπλιστικού προγράμματος που ενέκρινε για το 2013 η Κυπριακή Βουλή.

Η προμήθεια αφορά σκάφη μέχρι 89 μέτρα μήκος και εκτόπισμα μεταξύ 1500 και 2000 τόνων. Αν επιλεγεί το μεγαλύτερο εκτόπισμα σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν στο σκάφος δυνατότητες μάχης επιφανείας-επιφανείας, καθώς και ανθυποβρυχιακές.

Έτσι, μόνο άσχετη δεν φαίνεται να είναι η επίσκεψη της γαλλικής κορβέτας κλάσης Gowind, της L’Adroit, στην Λεμεσό στις 24 Ιανουαρίου. Το σκάφος δείχνει «κομμένο και ραμμένο» στις κυπριακές ανάγκες…

Και όλα αυτά, Μνημονίου παρόντος. Πάλι οι Κύπριοι «μας βάζουν τα γυαλιά»

defencenet.gr