1,5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος του Concordia

anelkisi_costa_concordia_

Η καταστροφή του Costa Concordia, όταν το κρουαζιερόπλοιο ανατράπηκε στα ανοικτά της Ιταλίας, πριν από δυόμισι χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες του πλοίου λίγο περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, ένα στέλεχος της εταιρείας δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα.

“Μέχρι στιγμής, το κόστος μας φθάνει το 1 δισ. Όμως, αυτό δεν περιλαμβάνει 100 εκατ. ευρώ για το πλοίο να διαλυθεί για παλιοσίδερα και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στο νησί Giglio”, ο Michael Thamm, διευθύνων σύμβουλος της Costa Crociere -μια μονάδα της Carnival Corp και φορέας εκμετάλλευσης του πλοίου- είπε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag.

Η καταστροφή επέφερε ένα πλήγμα στην εικόνα της Carnival, το μεγαλύτερο παράγοντα στον κλάδο της κρουαζιέρας παγκοσμίως, η οποία για τον Μάρτιο προβλέπει ετήσια κέρδη κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς μειώνει τις τιμές και δαπανά περισσότερα για τη διαφήμιση και για την προσέλκυση πελατών.

Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε βράχους καθώς έπλεε κοντά στο νησί Giglio της Τοσκάνης τον Ιανουάριο του 2012, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους και επιφέροντας μια χαοτική εκκένωση του πληρώματος και των επιβατών, ορισμένοι από τους οποίους πήδηξαν στη θάλασσα και κολύμπησαν στην ξηρά.

Το μήκους 290 μέτρων πλοίο είχε ανορθωθεί σε μια σύνθετη λειτουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης πλωτήρων τις επόμενες μέρες θα υπάρξει εκμετάλλευση των καλών καιρικών συνθηκών προκειμένου να ρυμουλκηθεί στη Γένοβα για να διαλυθεί για παλιοσίδερα.

“Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πρωτοφανές πρόγραμμα διάσωσης αυτό το μήνα”, δήλωσε ο Thamm στην Bild am Sonntag σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι αναμένει η διαδικασία ανακύκλωσης του πλοίου να πάρει σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Thamm επισήμανε ότι η Costa Crociere κατάφερε να διατηρήσει το 95% των πελατών της μετά τη βύθιση του πλοίου, εν μέρει χάρη σε “σημαντικές” εκπτώσεις. Περίπου το 50 έως 60% των επιζώντων επιβατών της Costa Concordia έχουν έκτοτε λάβει και άλλη κρουαζιέρα με την εταιρεία, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα