16,000 ζώα που μεταφέρει πλοίο μεταφοράς ζώων βρίσκονται εγκλωβισμένα και σε άμεσο κίνδυνο

Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα για τα ζώα που βρίσκονται φορτωμένα στο πλοίο Bahijah, το οποίο βρίσκεται πλέον στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας σχεδόν ένα μήνα μετά την αναχώρησή του.

Το πλοίο μεταφοράς ζώων μεταφορικής ικανότητας 7.900 dwt και κατασκευής 2010, το οποίο ανήκει στην Bassem Dabbah Shipping με έδρα το Ισραήλ και το διαχειρίζεται η Korkyra Shipping – απέπλευσε από το Freemantle στις 5 Ιανουαρίου και στις 16 Ιανουαρίου παρέκκλινε της πορείας του λόγω των ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Αυστραλιανό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασοκομίας (DAFF) διέταξε στη συνέχεια το πλοίο να επιστρέψει αμέσως στην Αυστραλία αναφέροντας τους κινδύνους βιοασφάλειας και της ευημερίας των ζώων.

Τώρα, το πλοίο με τα περίπου 14.000 πρόβατα και 2.500 βοοειδή, τα οποία είναι φορτωμένα από τις 5 Ιανουαρίου, βρίσκεται λίγο έξω από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.

Το πλοίο αντιμετωπίζει τώρα ζητήματα βιοασφάλειας, καθώς τα ζώα που βρίσκονται στο πλοίο δεν μπορούν να εισαχθούν εκ νέου σε κάποιο αυστραλιανό κοπάδι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ελλιμενιστεί σε κάποιο άλλο λιμάνι. Η μοναδική αναφορά που υπάρχει για την κατάσταση των ζώων είναι από τον πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας, Ρότζερ Κουκ, ο οποίος δήλωσε ότι από ότι έχει καταλάβει, τα ζώα ήταν «σε καλή υγεία αυτή τη στιγμή». Ανέφερε επίσης ότι, εάν τα ζώα βγουν στην ακτή, θα τεθούν σε καραντίνα για λόγους βιοασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ζωικού τμήματος της WAFarmers, Geoff Pearson, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τα ζώα θα πρέπει να επανεξαχθούν στην ίδια αγορά μέσω της μεγαλύτερης διαδρομής 33 ημερών γύρω από την Αφρική, επειδή η καραντίνα τους θα ήταν «ένας ολόκληρος εφιάλτης υλικοτεχνικής υποστήριξης». Ο Pearson πρόσθεσε ότι επειδή τα βοοειδή βρίσκονταν σε ξένα ύδατα σε ένα πλοίο που μετέφερε ξένα βοοειδή, έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίζονται ως ξένα ζώα.

Η Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals και το κόμμα των Πρασίνων της Αυστραλίας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ευημερία των ζώων. Το σταματημένο πλέον πλοίο έχει πολύ λίγο αερισμό και τα ζώα βρίσκονται ανάμεσα στις ακαθαρσίες τους για σχεδόν ένα μήνα. Επίσης, το κύμα καύσωνα που φτάνει και στην Αυστραλία με 40 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται την Τετάρτη και μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τα ζώα.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη, όπως είπε σε αυστραλιανά ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Εξαγωγέων Ζώων της Αυστραλίας, Mark Harvey-Sutton. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλοία έχουν επιστρέψει στην Αυστραλία λόγω μηχανικών προβλημάτων στο παρελθόν, αλλά το ταξίδι Bahijah παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ταξίδια που έχουν καταγραφεί. Όσον αφορά τους κινδύνους βιοασφάλειας, είπε ότι είναι «πολύ διαχειρίσιμοι» επειδή το πλοίο δεν έχει ελλιμενίσει σε κανένα άλλο λιμάνι ή δεν έχει πάρει ζωοτροφές από καμία άλλη χώρα.

Διαβάστε ακόμα