Άλλοι 16 νεκροί εντοπίστηκαν στη Λαμπεντούζα

΄Αλλοι δεκαέξι νεκροί εντοπίσθηκαν από το πρωί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα –ανεβάζοντας τον προσωρινό αριθμό των θυμάτων του τραγικού αυτού ναυαγίου στα 127.

Οι αγνοούμενοι συνεχίζουν να ξεπερνούν τους διακόσιους ενώ δεν υπάρχουν, πλέον, ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να ανασύρουν ολόκληρο το πλεούμενο από τον βυθό της θάλασσας, από την στιγμή που θεωρείται ότι μόνον κάτω από το ξύλινο μικρό καράβι μπορεί να βρίσκονται περισσότερα και από εκατό πτώματα.

Επισκέφθηκε το νησί η υπουργός μετανάστευσης

Σήμερα το μεσημέρι, επισκέφθηκε το μικρό αυτό νησί, νότια της Σικελίας, η Ιταλίδα υπουργός για την ένταξη των μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ-με καταγωγή από το Κογκό- η οποία δεν κατάφερε να συγκρατήσει την συγκίνησή της μπροστά στα λευκά φέρετρα των μικρών παιδιών.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί μετανάστευσης και να καταργηθεί, ειδικότερα, το αδίκημα της λαθρομετανάστευσης . Ελπίζω, η τραγωδία αυτή να μπορέσει να μάς κάνει να προβληματισθούμε σοβαρά σχετικά με τα σύνορα και την θάλασσά μας, και να ζητήσουμε, ιδίως, από την Ευρώπη να μην μας αφήσει άλλο μόνους, στην αντιμετώπιση αυτού του δράματος», τόνισε η Σεσίλ Κιέντζ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιζήσαντες, μόλις ταυτοποιηθούν, θα έρθουν αντιμέτωποι ,με αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις και πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ.

Επίσκεψη Μπαρόζο

Σήμερα έγινε γνωστό ότι την προσεχή Τετάρτη πρόκειται να επισκεφθεί την Λαμπεντούζα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο.

Παράλληλα και οι καθολικές εθελοντικές οργανώσεις, τις ώρες αυτές, τάσσονται υπέρ της κατάργησης του αδικήματος της λαθρομετανάστευσης, που, κανονικά, επιβάλλει την επιβολή πρόστιμου πέντε χιλιάδων ευρώ σε κάθε μετανάστη που φτάνει στην Ιταλία χωρίς “χαρτιά”.

“Η ζωή δικαίωμα όλων”

Η κοινή γνώμη στην Ιταλία παραμένει συγκλονισμένη από αυτό το δράμα δίχως τέλος. Η ομάδα της Ρόμα έντυσε στα λευκά την διαμαρτυρία της. Οι τζαλορόσι, με τον αρχηγό τους, Φρανστσέσκο Τόττι, στο τέλος του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα , φόρεσαν άσπρη μπλούζα με τυπωμένη την φράση : «Λαμπεντούζα, η ζωή είναι ένα δικαίωμα όλων».

capital.gr

Διαβάστε ακόμα