42 ναυτικοί διασώθηκαν από φλεγόμενο σκάφος

Coast Guard HC-130 Hercules airplane crew conducts pre-flight brief
Το πλήρωμα του αεροπλάνου του λιμενικού που έσπευσε για βοήθεια

Σαράντα δύο άνθρωποι διασώθηκαν την Τετάρτη μετά την εκκένωση ενός αμερικάνικου αλιευτικού σκάφους το οποίο είχε πιάσει φωτιά στο Νότιο Ειρηνικό περίπου 1.800 μίλια νότια της Χαβάης.

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συντόνισε τη διάσωση αφού ειδοποιήθηκε από τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους American Eagle περίπου στις 08.38 π.μ. την Τετάρτη ότι το πλοίο είχε πιάσει φωτιά και ήταν ακυβέρνητο.

Τα μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το μήκους 78 μέτρων πλοίο στις 10 π.μ. σε δύο σωσίβιες λέμβους, τρία σκάφη εργασίας και ένα καΐκι. Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι ένας ραδιοφωνικό μήνυμα ένδειξης θέσης κινδύνου ενεργοποιήθηκε και συνεχίζει να μεταδίδει πληροφορίες.

Στη διάσωση συμμετείχε το πλήρωμα ενός αεροπλάνου HC-130 Hercules από το Barbers Point, το οποίο έφτασε στο σημείο στις 17:10 και πιάνοντας επικοινωνία με το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους, έριξε μια αντλία αφυδάτωσης, φακούς με φλας και φωτοβολίδες.

Το Fong Seong 888, ένα με σημαία Τουβαλού πετρελαιοφόρο, έφτασε στο σημείο στις 17:30 για να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια.

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, ο καπετάνιος του American Eagle ανέφερε πως ο καπνός είχε μειωθεί στο αλιευτικό σκάφος και επιβιβάστηκαν πάνω του μαζί με άλλα οκτώ μέλη του πληρώματος για να καταπολεμήσουν την πυρκαγιά. Ο καπετάνιος ανέφερε πως η φωτιά έσβησε και η κατάσταση του πλοίου είχε σταθεροποιηθεί. Είχαν πλέον τη δυνατότητα να επανεκκινήσουν τη γεννήτρια, να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια και την επικοινωνία, ενώ τα υπόλοιπα 33 μέλη του πληρώματος είχαν με ασφάλεια μετεπιβιβαστεί στο Fong Seong 888.

Το αδελφό πλοίο του American Eagle, το American Victory, είναι καθ ‘οδόν και αναμένεται να φτάσει σε τρεις ημέρες για να απαλλάξει το Fong Seong 888.

Διαβάστε ακόμα