48ωρη απεργία της ΠΝΟ με φόντο την αμφισβήτηση των ΣΣΕ

demena_ploia_apergia
Χωρίς πλοία θα μείνει για ένα 48ωρο η χώρα, λόγω της πανελλαδικής απεργίας που εξήγγειλε η ΠΝΟ από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι και τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Οι ναυτεργάτες διαμαρτύρονται για τις συνεχόμενες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και εν γένει την ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων στο φόντο και των πρόσφατων δηλώσεων του προέδρου της ΕΕΕ Θεόδωρου Βενιάμη, ότι οι Έλληνες εφοπλιστές είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να συζητήσουν την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας, εφόσον αυτή ευθυγραμμίζεται με τα επίπεδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σύμφωνα με την απεργιακή ανακοίνωση της ΠΝΟ, οι “ρεαλιστικοί όροι” που επικαλείται ο κ. Βενιάμης δεν έχουν ως σκοπό το άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά την κατάργηση όσων κατακτήθηκαν με αγώνες και προσπάθειες ετών και την καθιέρωση μισθών πείνας τριτοκοσμικών χωρών με σημαίες ευκαιρίας.

“Θέλουν να κάνουν τον Έλληνα εργαζόμενο, Φιλιππινέζο, ο Έλληνας δε ζει την οικογένειά του με 1200 δολάρια”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΝΟ κ. Γιαννης Χαλας, επισημαίνωντας ότι η διεθνής σύμβαση εργασίας για τους ναυτικούς (MLC), την οποία επικαλούνται οι εφοπλιστές, καθορίζει το κατώτα μισθολογικό όριο απασχόλησης των ναυτικών, αναφέροντας ρητά πως σε κράτη που οι συνθήκες εργασίας για τους ναυτικούς είναι καλύτερες -όπως στην Ελλάδα- οι μισθολογικές απολαβές θα πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Για να μπορέσουν να ξαναγεμίσουν ξανά τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με Έλληνες και Ελληνίδες ναυτικούς, θα πρέπει το επάγγελμα του ναυτικού να είναι ελκυστικό και για να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό που όλοι θα πρέπει να προσέξουν, είναι οι οικονομικές απολαβές, ανέφερε με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χάλας.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προβεί σε τροποποιήσεις των δρομολογίων τους εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης.

Διαβάστε ακόμα