6 ναυτικοί αγνοούνται μετά από σύγκρουση πλοίων στα Στενά της Σιγκαπούρης (video)

An Indonesia rescue team approaches the sunken Antigua and Barbuda flagged freighter MV Thorco Cloud which sank after colliding with a tanker the night before, in the Singapore Strait off the Indonesian island of Batam

Μια ομάδα διάσωσης προσεγγίζει το βυθιζόμενο Stolt Commitment

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στα Στενά της Σιγκαπούρης, περίπου 7 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του νησιού Μπατάμ της Ινδονησίας, το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Stolt Commitment συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου Thorco Cloud, το οποίο και βυθίστηκε, με 6 ναυτικούς του να αγνοούνται.

Τα πλοία συγκρούστηκαν, ενώ προχωρούσαν σε διασταυρωμένες τροχιές. Το Stolt Commitment άφησε τη Σιγκαπούρη για το Καοσιούνγκ και έπλεε προς βορειοανατολικά στη ζώνη διαχωρισμού της κυκλοφορίας, ενώ το Thorco Cloud ήταν καθ ‘οδόν από το Batu Ampar της Ινδονησίας προς το Ντέρμπαν, και κατά τη στιγμή της σύγκρουσης έπλεε προς βορειοδυτική κατεύθυνση εισερχόμενο στη ζώνη διαχωρισμού της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, το δεξαμενόπλοιο χτύπησε από τα πλάγια το φορτηγό πλοίο. Πάνω στο Thorco Cloud, που μετέφερε 560 μετρικούς τόνους καυσίμων βρίσκονταν 12 μέλη του πληρώματος. Από αυτά, 6 μέλη του πληρώματος σώθηκαν και 6 αγνοούνται, με μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρακολουθήστε το βίντεο με την πορεία που ακολουθούσαν τα 2 πλοία μέχρι την σύγκρουση τους:

Οι λιμενικές αρχές της Σιγκαπούρης (MPA) αναφέρουν ότι ανέπτυξαν δύο περιπολικά σκάφη και πέντε βοηθητικά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, τα οποία διέσωσαν πέντε από τα 12 μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου. Το έκτο μέλος του πληρώματος διασώθηκε από το τάνκερ.

Ακόμα δύο πλοία στάλθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές της πόλης (SCDF) για να βοηθήσουν στις προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης. που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή και των αρχών της Ινδονησίας. Οι δύο χώρες προσπαθούν επίσης να εντοπίσουν το σημείο βύθισης και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ενώ μεταδίδουν μηνύματα προς τα διερχόμενα από την περιοχή πλοία να μείνουν μακρυά από το σημείο και να αναφέρουν τυχόν σημάδια ζωής των αγνοούμενων ναυτικών.

Δεν υπάρχει καμία αναστάτωση στην θαλάσσια κυκλοφορίας στα Στενά της Σιγκαπούρης και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν διαρροή πετρελαίου, αν και η MPA έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής πλοία καταπολέμησης ρύπανσης.

Το -χωρητικότητας 37,438 τόνων και κατασκευής 2000- Stolt Commitment φέρεται να έχει υποστεί ελαφρές ζημιές, και από την Πέμπτη ήταν αγκυροβολημένο κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης. Το τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου πλέει με σημαία Νησιών Καϊμάν και διαχειρίζεται η Stolt Tankers BV.

Το Thorco Cloud ήταν ένα χωρητικότητας 10385 dwt φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου, που κατασκευάστηκε το 2004 και έπλεε με σημαία της Αντίγκουα. Το πλοίο ανήκει στη Δανική εταιρεία Thor Shipping AS.