Πειραιάς
14°C

49χρονο Ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς ζώων δέχτηκε επίθεση στα ανοικτά της Υεμένης

Δημοσιεύθηκε στις

24/07/2025

από

Ελληνόκτητο πλοίο Merinos Livestock δέχτηκε επίθεση στα ανοικτά της Υεμένης από ένοπλους σε βάρκα, σύμφωνα με πηγές ναυτιλιακής ασφάλειας. Το περιστατικό συνέβη 35 ναυτικά μίλια από τη Χοντέιντα, ενώ το πλοίο κατευθυνόταν προς την Τζέντα.

Το υπό σημαία Κομορών 49χρονο πλοίο μεταφοράς ζώων Merinos Livestock, προσεγγίστηκε σήμερα από μια ξύλινη βάρκα, και ενώ βρισκόταν εν πλω περίπου 35 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών της Χοντέιντα της Υεμένης, σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ναυτιλιακής ασφάλειας Vanguard Tech.

Advertisement

Ο καπετάνιος ανέφερε ότι το μικρό σκάφος άνοιξε πυρ και τους έδωσε εντολή να προχωρήσουν προς τη Μόκα.

Το πλοίο έκανε μια στροφή 180 μοιρών και φαίνεται να κινείται προς τη Μόκα. Το πλοίο, που προηγουμένως ονομαζόταν Bossaso, είχε δηλωμένο προορισμό την Τζέντα και σχεδίαζε να διέλθει ανατολικά των νησιών Χανίς εκτός της καθιερωμένης ασφαλής θαλάσσιας διαδρομής διαδρόμου, κάτι το οποίο μπορεί να ήταν και η αιτία της επίθεσης.

Όπως και τα δύο φορτηγά πλοία Magic Seas και το Eternity C που δέχτηκαν επίθεση από τους Χούθι νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Merinos Livestock είναι και αυτό ελληνικής διαχείρισης.

Η Human Rights Watch δήλωσε χθες ότι οι θανατηφόρες επιθέσεις στα δύο φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου αποτελούν παραβιάση των νόμων του πολέμου, και ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Οι διοικητές που εκούσια διατάσσουν ή εκτελούν αυτές τις παράνομες επιθέσεις, κακομεταχειρίζονται κρατούμενους ή είναι υπεύθυνοι βάσει διοικητικής ευθύνης, είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
14°C