Πειραιάς
22°C

Ανατροπή με την κατάληψη του πλοίου ανοιχτά της Φουτζέιρα – Τι είδους πλοίο κατασχέθηκε;

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με το πλοίο που φέρεται να καταλήφθηκε ανοιχτά της Φουτζέιρα και οδηγήθηκε προς τα ιρανικά ύδατα. Σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Vanguard Tech, το πλοίο λειτουργούσε ως «πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν.

Δημοσιεύθηκε στις

15/05/2026

από

Η εταιρεία ταυτοποίησε το πλοίο ως το Hui Chuan με σημαίας Ονδούρας, το οποίο εμφανιζόταν ως “fishing support vessel”, δηλαδή ως ένα αλιευτικό σκάφος υποστήριξης. Όπως αναφέρθηκε, στο σκάφος επιβιβάστηκαν κάποια άγνωστα «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα ενώ αυτό βρισκόταν αγκυροβολημένο περίπου 38 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Φουτζέιρα, κοντά στην ανατολική είσοδο των Στενών του Ορμούζ.

Στη συνέχεια το πλοίο φέρεται να κατευθύνθηκε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ από εκείνη τη στιγμή έχει χαθεί κάθε επικοινωνία μαζί του ενώ χάθηκε και το σήμα από την συσκευή AIS του.

Τα λεγόμενα πλωτά οπλοστάσια ή floating armories, χρησιμοποιούνται συχνά από ιδιωτικές εταιρείες ναυτικής ασφάλειας για την αποθήκευση όπλων, πυρομαχικών και προσωπικού. Είναι με λίγα λόγια οι ομάδες ασφαλείας που επιβιβάζονται στα πλοία με σκοπό την προστασία τους από τους πειρατές. Με τα πλοία αυτά αποφεύγεται η μεταφορά και αποθήκευση οπλισμού σε παράκτια κράτη, κάτι που πολλές φορές δημιουργεί νομικά προβλήματα, κατασχέσεις όπλων ή ακόμη και συλλήψεις.

Λόγω της φύσης αυτών των δραστηριοτήτων, η λειτουργία τέτοιων πλοίων παραμένει συχνά «σκιώδης» και με περιορισμένη διαφάνεια. Το Hui Chuan, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1984, ανήκει και διαχειρίζεται από εταιρεία με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, ενώ η ίδια εταιρεία εμφανίζεται να διαθέτει ακόμη ένα αλιευτικό πλοίο, το Sunny Ocean, κατασκευής 1993.

Τέτοιου είδους πλοία είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκονται στα διεθνή ύδατα σε αυτή την περιοχή και είναι άγνωστο γιατί μπήκε στο στόχαστρο των Ιρανών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι διεθνείς οργανώσεις έχουν κατακρίνει πολλές φορές τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτά τα πλοία, τις οποίες πολλές φορές έχουν χαρακτηρίσει ως αντίξοες.

Ανατροπή με την κατάληψη του πλοίου ανοιχτά της Φουτζέιρα

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
22°C