Aπαιτεί ευρωπαϊκές απαντήσεις η Λαμπεντούζα

Η τραγωδία στη Λαμπεντούζα καθιστά επιτακτική την αναζήτηση κοινών λύσεων για τη μετανάστευση. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συζητούν το θέμα στο Λουξεμβούργο και η Ιταλία απαιτεί υποστήριξη.

Ο τραγικός πνιγμός εκατοντάδων προσφύγων κοντά στις ακτές του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα ενίσχυσε τις φωνές που ζητούν εκ βάθρων αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες. Το ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου θα αναζητηθούν στρατηγικές και μέτρα στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην πρόσφατη τραγωδία της Λαμπεντούζα, ζήτησε να αποκτήσει η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων Frontex περισσότερες επιχειρησιακές αρμοδιότητες.

Ο Φρίντριχ απορρίπτει θεμελιώδεις αλλαγές

Η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε στo προοίμιο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ότι θα προτείνει ένα επιχειρησιακό φάσμα που θα εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία και θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη την πολιτική και οικονομική τους στήριξη. Η σουηδή πολιτικός εκτιμά, πάντως, ότι δεν θα είναι όλες οι χώρες-μέλη πρόθυμες να δεχθούν περισσότερους μετανάστες στο έδαφος τους. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται θεμελιώδεις αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής μεταναστών.

Η Ιταλία είναι μόνο μία από τις χώρες που καλείται να σηκώσει το φορτίο της αθρόας μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η ενίσχυση των μεταναστευτικών ρευμάτων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, έχει κάνει την ήδη δυσχερή κατάσταση στα αποκαλούμενα κέντρα υποδοχής ακόμη δυσκολότερη. Ο χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου έχει διπλασιαστεί και η ιταλική γραφειοκρατία αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας. Τα κέντρα συγκέντρωσης, ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών είναι υπερπλήρη.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο υπόσχεται μέτρα βελτίωσης. «Θα ενισχύσουμε τις επιτροπές εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και θα επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις υποδοχής των αιτούντων άσυλο, ώστε να διαθέτουμε 16.000 θέσεις σε όλη τη χώρα» δήλωσε σχετικά.

Σφοδρή κριτική στην ΕΕ

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε πάντως να καταγγείλει το ισχύον ευρωπαϊκό μεταναστευτικό δίκαιο και ειδικά τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, που καθιστά υπεύθυνη για τη εξέταση αιτήσεων ασύλου τη χώρα εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ. «Η Σικελία δεν είναι μόνο ιταλικό, αλλά και εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.

Οι άνθρωποι δεν έρχονται εδώ με τα πλοία για να ξαπλώνουν στις παραλίες μας, αλλά για να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, στους συγγενείς τους. Θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μεριμνούμε για τους πρόσφυγες χωρίς να κουνά το δαχτυλάκι της» τόνισε.

Ιδιαιτέρως επικριτική μετά την καταστροφή στη Λαμπεντούζα εμφανίστηκε και η πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου Λάουρα Μπολντρίνι. Όπως δήλωσε, «η ΕΕ έχει 28 κράτη-μέλη. Το καθένα ξεχωριστό δίκαιο περί ασύλου. Αν δε σταματήσει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη».

Επικρίσεις υπάρχουν, ωστόσο, και για την εσωτερική νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε ψαράδες να διασώζουν μετανάστες από σκάφη με ικανότητα πλεύσης, ενώ υποχρεούνται να ενημερώνουν τη μονάδα επιχειρήσεων στη Ρώμη, η οποία ειδοποιεί εν συνεχεία την ακτοφυλακή, διαδικασία που κοστίζει χρόνο και συχνά ανθρώπινες ζωές.

capital.gr

Διαβάστε ακόμα