Αεροπλάνο F-35 συνετρίβη στο κατάστρωμα του USS Carl Vinson τραυματίζοντας 7 ανθρώπους

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ερευνά ένα ατύχημα κατά την προσνείωση κατά το οποίο ένα μαχητικό αεροσκάφος F-35 συνετρίβη στο κατάστρωμα του USS Carl Vinson στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έχοντας σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 ναύτες.

Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι το αεροσκάφος F-35C Lightning II, το οποίο έχει εκχωρηθεί στο Carrier Air Wing 2, συνετρίβη στο κατάστρωμα του αερομεταφορέα ενώ εκτελούσε πτήση ρουτίνας.

Ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους εκτινάχθηκε με ασφάλεια από το αεροσκάφος και περισυλλέχθηκε μέσω ελικοπτέρου. Το άτομο φέρεται να είναι σε σταθερή κατάσταση.

«Υπήρχαν επτά συνολικά ναύτες που τραυματίστηκαν. τρεις από αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε μια μονάδα ιατρικής περίθαλψης στη Μανίλα των Φιλιππίνων και τέσσερις νοσηλεύτηκαν από ιατρικό προσωπικό επί του πλοίου. Η κατάσταση και των τριών ανθρώπων αξιολογούνται ως σταθερές. Από τους τέσσερις ναύτες που νοσηλεύτηκαν από ιατρούς στο πλοίο, οι τρεις πήραν εξιτήριο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται. Δεν δόθηκαν πληροφορίες για την έκταση υλικών ζημιών στο κατάστρωμα.

Το περιστατικό έρχεται μόλις δύο μήνες μετά τη συντριβή ενός βρετανικού F-35 στη Μεσόγειο ενώ επιχειρούσε στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού HMS Queen Elizabeth. Ο πιλότος του τζετ αξίας 115 εκατομμυρίων δολαρίων εκτινάχθηκε και επέστρεψε με ασφάλεια στο πλοίο.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι καθηλώνει ολόκληρο τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αφού ένα από τα αεροσκάφη της αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει επείγουσα κοιλιακή προσγείωση λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος προσγείωσης.

Το F-35C είναι το πρώτο μαχητικό stealth του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και είναι μία από τις τρεις παραλλαγές που κατασκεύασε η Lockheed για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Σώμα Πεζοναυτών, το Ναυτικό και μια σειρά από διεθνείς εταίρους. Διαθέτει προηγμένη τεχνολογία σύντηξης αισθητήρων για να δώσει στον πιλότο αυξημένη επίγνωση στο πεδίο της μάχης, καθώς και μια σειρά προηγμένων χαρακτηριστικών stealth που μειώνουν την ανιχνευσή του από τα ραντάρ.

Η Carl Vinson αναπτύχθηκε για την τρέχουσα αποστολή της στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού τον Αύγουστο μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου συντήρησης 17 μηνών στο Puget Sound Naval Shipyard στο Bremerton της Ουάσιγκτον. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο αναπτύσσεται για μια αποστολή με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35C.

Διαβάστε ακόμα