Αγνοείται αργεντίνικο υποβρύχιο μαζί με 44 ναυτικούς – βρέθηκαν ίχνη ραδιοσημάτων

Παραμένουν ζωντανές οι ελπίδες για την εύρεση 44 μελών του πληρώματος ενός Αργεντίνικου υποβρυχίου του οποίου η τύχη αγνοείται, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της χώρας ότι εντοπίστηκαν σημάδια που παραπέμπουν σε απόπειρες δορυφορικής επικοινωνίας από το υποβρύχιο το Σάββατο.

Ειδικότερα το Υπουργείο ενημέρωσε ότι υπήρξαν επτά αποτυχημένες δορυφορικές κλήσεις, οι οποίες πιστεύει ότι προέρχονταν από το ARA. San Juan. Τα σήματα έχουν διάρκεια μεταξύ 4 και 36 δευτερολέπτων και εκτιμάται ότι απέτυχαν να συνδεθούν με κάποιον δέκτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Το San Juan έχει χάσει την ραδιοφωνική επαφή με την στεριά από την περασμένη Τετάρτη. Το υποβρύχιο ήταν καθ ‘οδόν από την Ushuaia προς την Mar del Plata και η τελευταία γνωστή θέση της ήταν περίπου 240 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Παταγονίας, κοντά στον κόλπο του San Jorge. Η πρώτη γυναίκα αξιωματικός υποβρυχίου της χώρας, η 35χρονη Eliana Krawczyk, είναι μεταξύ των 44 αγνοούμενων.

Ένα πρόβλημα στο σύστημα ηλεκτροδότησης θεωρείται η πιθανότερη αιτία της απώλειας επικοινωνιών. Το San Juan εγκαινιάστηκε το 1983, καθιστώντας το το νεότερο από τα τρία υποβρύχια του στόλου του Αργεντίνικου ναυτικού.

Μια διεθνής αποστολή αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συνδρομή υποβρύχιων και αεροσκαφών των ΗΠΑ, αλλά και της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας.

Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην χάνουν τις ελπίδες τους. “Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό”, δήλωσε σε ΜΜΕ.

Διαβάστε ακόμα