Ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν την είσοδο πλοίου μεταφοράς LNG στην Ισπανία

Με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα να πλησιάζει, οι ακτιβιστές της Greenpeace έχουν εντείνει τις διαμαρτυριες τους ενάντια στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Τώρα, για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα, διέκοψαν τις εργασίες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στις 26 Οκτωβρίου, ακτιβιστές της Greenpeace απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου Enagas στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Το μεγαλύτερο σκάφος της Greenpeace ESPERANZA, αγκυροβόλησε τα ξημερώματα στα ανοιχτά του λιμανιού του Sagunto. Το ESPERANZA μπλοκάρισε την είσοδο της εγκατάστασης φυσικού αερίου για να διακόψει την άφιξη του πλοίου μεταφοράς φυσικού αερίου BRITISH MERCHANT, το οποίο ήταν φορτωμένο με 178.000 cm υγροποιημένου φυσικού αερίου και το οποίο είχε αποπλεύσει από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Greenpeace είπε ότι το αέριο εξήχθη μέσω της αμφιλεγόμενης διαδικασίας fracking. Το πλοίο LNG έμεινε έξω από το λιμάνι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ενώ κάποια στιγμή οι διαδηλωτές το πλησίασαν και κατάφεραν να ζωγραφίσουν «NO GAS» στο κύτος του πλοίου.

Η Tatiana Nuno, επικεφαλής της Εκστρατείας για την Κλιματική Αλλαγή της Greenpeace είπε ότι έχει έρθει η ώρα για την Enagas και άλλους στον τομέα του φυσικού αερίου να συνειδητοποιήσουν και να αναλάβουν πραγματικές δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής και να σταματήσουν την προώθηση αμφίβολων λύσεων με πράσινη διαφήμιση. Ο Nuno πρόσθεσε ότι ενεργειακοί γίγαντες όπως η Shell, η Repsol ή η Naturgy έκαναν εκατομμύρια διαφημίσεις για να μας πείσουν ότι τα επιβλαβή ορυκτά καύσιμα, όπως το αέριο, θα μπορούσαν να είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που πρέπει να σταματήσει.

Το πλοίο της Greenpeace παρέμεινε αγκυροβολημένο μέχρι το βράδυ και στη συνέχεια παρενέβη η Λιμενική Αρχή της Βαλένθια. Η λιμενική αρχή είπε ότι σεβάστηκε τα δικαιώματα των διαδηλωτών, αλλά πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή. Μετά από αίτημα του λιμενικού, η Πολιτοφυλακή ανέλαβε δράση και επιβιβάστηκε στο ESPERANZA. Το σκάφος της Greenpeace απομακρύνθηκε και το πλοίο LNG BRITISH MERCHANT προχώρησε στον τερματικό σταθμό. Η Greenpeace ανέφερε αργότερα ότι κανένα από το πλήρωμά της δεν τραυματίστηκε, καθώς είχαν παραδώσει τον έλεγχο του σκάφους στην Πολιτική Φρουρά.

Διαβάστε ακόμα