Ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν ερευνητικό πλοίο στον Ειρηνικό κοστίζοντας στην εταιρεία 1 εκατομμύριο δολάρια καθημερινά!

Ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν ένα ερευνητικό σκάφος εξόρυξης βαθέων υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τρίτη, ενώ η εταιρεία εξόρυξης που είναι υπεύθυνη για την αποστολή ζήτησε από το ολλανδικό δικαστήριο να σταματήσει η κατάληψη, η οποία υποστήριξε ότι της κόστιζε 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα!

Το ερευνητικό ταξίδι πραγματοποιείται από τη θυγατρική της The Metals Company (TMC). Αυτή η καναδική εταιρεία θέλει να πάρει την πρώτη άδεια εξόρυξης βαθέων υδάτων στον κόσμο σε διεθνή ύδατα το επόμενο έτος.

Η Greenpeace International φέρεται να έστειλε το σκάφος Arctic Sunrise για να σταματήσει το ναυλωμένο από την TMC πλοίο, MV Coco, καθώς η αντίθεση τους στην εξόρυξη αυξάνεται. Τα μέλη της Greenpeace επιβιβάστηκαν στο Coco το Σάββατο και ανέβηκαν και προσπάθησαν με ένα βαρούλκο να κατεβάσουν τον εξοπλισμό τους στον ωκεανό.

Δύο ακτιβιστές παρέμειναν στο πλοίο την Τρίτη και η Greenpeace ισχυρίστηκε ότι θα παραμείνουν μέχρι η TMC να σταματήσει την αποστολή.

Η Greenpeace είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία και ο σύμβουλος της θυγατρικής της TMC προέτρεψε έναν δικαστή την Τρίτη να αναγκάσει τους ακτιβιστές να φύγουν και να πληρώσουν στην Greenpeace έως και 50.000 ευρώ για κάθε ώρα που δεν συμμορφώνονται.

Οι επιστήμονες στο Coco συλλέγουν δεδομένα για τον αντίκτυπο μιας εικονικής επιχείρησης εξόρυξης που ανέλαβε η TMC στον Ειρηνικό μεταξύ Χαβάης και Μεξικού το 2022. Η TMC ισχυρίστηκε στη νομική της αγωγή ότι η Greenpeace εμπόδισε την έρευνά της και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ακτιβιστών.

Οι δικηγόροι της Greenpeace απάντησαν ότι η οργάνωση συμμετείχε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ακτιβιστές που επιβιβάστηκαν στο Coco περιγράφηκαν ως «πολύ έμπειροι στο σκαρφάλωμα» που είχαν εκπαιδευτεί για αυτό το ταξίδι.

Η απόφαση αναμένεται την Πέμπτη. ΗTMC έχει εμπιστοσύνη στο δικαστήριο και αναμένει να βγει υπέρ της η απόφαση.

Η TMC είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συλλέξουν πολυμεταλλικά οζίδια από τη θάλασσα, τα οποία περιέχουν ορυκτά που απαιτούνται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αργά τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αρχής για τον Βυθό της Θάλασσας Μάικλ Λοτζ έγραψε στον εκτελεστικό διευθυντή της Greenpeace, Μαντς Κρίστενσεν, ζητώντας από τους ακτιβιστές να φύγουν από το Coco.

Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιου Βυθού είναι ο θεσμός που συνδέεται με τον ΟΗΕ και εποπτεύει την εξόρυξη βαθέων υδάτων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει την έναρξη της εκμετάλλευσης.

Διαβάστε ακόμα