Άλλη μία δωρεά του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου στην Τροιζήνα

Την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε σε εκδήλωση στην Τροιζήνα για τα εγκαίνια Μνημείου Γ΄ Εθνοσυνέλευσης Τροιζήνας και τα Αποκαλυπτήρια Προτομής του Α΄ Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» και τον «Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821».

Η προτομή ήταν δωρεά από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ ,του ζεύγους Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ συστάθηκε το 2015 από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου, οργανώνοντας επίσημα το ήδη εξαιρετικά πλούσιο σε ατομικό επίπεδο κοινωνικό τους έργο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης:

● Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
● Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δρ. Δόμνα Μιχαηλίδου.
● Ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς κ. Θεόδωρος Π. Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.
● Οι Βουλευτές Α’ Πειραιώς κ. Νικόλαος Μανωλάκος και κ. Ιωάννης Μελάς.
● Ο Δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Σωτήριος Σούχλας.
● Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. Εφραίμ.
● Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Στάθης Οικονόμου ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκου Ανδρουλάκη.
● Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιου Πατούλη.
● Ο Διοικητής της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΠΟΝΗΣΟΣ») Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλλος.
● Η Πρόεδρος και τα μέλη της «Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας» κ. Ευαγγελία Δροσινού, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του «Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821» κ. Ανδρέας Ζαϊμης.
● Αντιπροσωπεία από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, τον Λαογραφικό Σύλλογο «Μωραϊτες εν Χορώ», τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 και την Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών.
● Ο Διευθυντής του τμήματος δωρεών της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου (ΑΜΚΕ) ΑΙΓΕΑΣ» κ. Γεώργιος Παγώνης.
● Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου – Ποινικής Δικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Νικόλαος Δημητράτος και ο Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτορας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης κ. Μελέτης Μελετόπουλος.
● Η απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια κ. Ναταλία Καποδίστρια.

Στο πλαίσιο της τελετής και μετά την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκαν από τον Υφυπουργό κ. Κώστα Κατσαφάδο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Α΄ Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και κατάθεση στεφάνου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση, καθώς και την χαρά και την ιδιαίτερη συγκίνησή του που βρέθηκε στην ιστορική Τροιζήνα για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια. Έκανε σύντομη αναδρομή στην προσωπικότητα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τον κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη και ικανότατο Κυβερνήτη, καθώς και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας.

Επίσης, αναφέρθηκε στον διπλωματικό αγώνα του Ιωάννη Καποδίστρια προκειμένου το νεότευκτο Ελληνικό Κράτος να αποκτήσει κρατική υπόσταση και να αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο. Τόνισε το σημαντικό έργο του, του οποίου ως κυριότερα στοιχεία ήταν η ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, η κοπή εθνικού νομίσματος, η οργάνωση της εκπαίδευσης, η λειτουργία σχολείων, καθώς και η ίδρυση της Γεωργικής Σχολής στην Τίρυνθα για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών.

Επισήμανε τις ενέργειες του Ιωάννη Καποδίστρια τόσο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την συγκρότηση των σωμάτων των ατάκτων σε πειθαρχημένα τακτικά σώματα υπό ενιαία διοίκηση, όσο και για την συγκρότηση του Εθνικού Στόλου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων η οποία αποτελεί μέχρι και σήμερα φυτώριο άξιων και ικανών ηγητόρων των Ενόπλων Δυνάμεων, που διακατέχονται από τις αρετές της φιλοπατρίας, της ανδρείας, της καρτερίας, της πειθαρχίας και του στρατιωτικού πνεύματος.

Τέλος, συνεχάρη τους Συλλόγους «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» και «Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία που ανέλαβαν υπό την αιγίδα του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, η οποία συνιστά σημαντική πράξη εδραίωσης της Ιερής Μνήμης του Ιωάννη Καποδίστρια στην συλλογική συνείδηση του Έθνους.

Διαβάστε ακόμα