Άλλο ένα γιγαντιαίο παγόβουνο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (photos)

Στις 20 Μαΐου, ένα παγόβουνο με έκταση 380 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από το Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική. Το A-83 όπως ονομάστηκε, είναι το τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που αποκολλάται από την περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρώτο ήταν το Α-74 το 2021 και το ακόμα μεγαλύτερο Α-81 το 2023.

Την αποκόλληση κατέγραψαν δύο δορυφόροι, ο Copernicus Sentinel-1 της ESA και ο Landsat 8 της NASA.

Οι δορυφόροι είναι ο μοναδικός τρόπος να λαμβάνουμε εικόνες καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς κατά το χειμώνα δεν υπάρχει ουσιαστικό φως από τον Ήλιο για έξι μήνες στην περιοχή.

Όπως αποκαλύπτουν οι θερμικές εικόνες, ο λεπτός πάγος εμφανίζεται θερμότερος καθώς βρίσκεται πιο κοντά στη θερμοκρασία του νερού, ενώ ο βαθύτερος ηπειρωτικός πάγος εμφανίζεται πιο σκούρος. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ωκεανού και του παγόβουνου βοηθάει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν που ακριβώς έχει σημειωθεί η ρωγμή.

Στην περιοχή βρίσκεται ο ερευνητικός σταθμός Halley VI των Βρετανών, αλλά ευτυχώς δεν απειλείται από το παγόβουνο. Ο σταθμός χρειάστηκε να μεταφερθεί το 2017, όταν η περιοχή που βρισκόταν κρίθηκε ασταθής.

unboxholics.com

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα