Αμερικάνικο «ναι» στις συνενώσεις ναυτιλιακών δυνάμεων

amerikaniko_nai_stis_sunenwseis_nautiliakwn_dunamewn_

Μια απόφαση σταθμό για τις συνενώσεις ναυτιλιακών δυνάμεων έλαβε η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή (Federal Maritime Commission -FMC) των ΗΠΑ, εγκρίνοντας υπό αυστηρές προϋποθέσεις την συνεταιριστική λειτουργία P3 Network Vessel Sharing Agreement που έχουν συνάψει με τη μορφή alliance οι εταιρείες P Moller-Maersk A/S, CMA CGM SA και η MSC Mediterranean Shipping Company SA.

Η συγκεκριμένη συμφωνία συνένωσης δυνάμεων θα επιτρέψει στα συμβαλλόμενα μέρη να μοιράζονται τα σκάφη τους και να συμμετάσχουν σε συνεταιριστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, σχετικές με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και την Ασίας, τη Βόρειας Ευρώπης και της Μεσογείου. Η απόφαση της Επιτροπής, με την οποία ο Επίτροπος Lidinsky διαφωνεί, θα επιτρέψει η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014.

Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι ενδέχεται να υπάρχουν περιστάσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη συμφωνία P3 στο μέλλον, να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη μείωση των προσφερομένων υπηρεσιών ή να αυξήσει τις τιμές σε ανησυχητικό επίπεδο. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή θα ζητήσει από το προσωπικό της την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, μέσω της σύνταξης σχετικών αναφορών, που θα δρουν περιοριστικά ως προς την συμφωνία.

Η απόφαση αυτή είναι χαρακτηριστική των τάσεων που φαίνεται να επικρατούν στον κλάδο των κοντέινερσιπ , όπου οι συνενώσεις δυνάμεων με σκοπό την γρηγορότερη και φθηνότερη διαμετακόμιση, αποτελούν την κυρίαρχη στρατηγική μεταξύ των μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Διαβάστε ακόμα