Ανησυχία από τις παράξενες αλλαγές που επηρεάζουν τα νερά της περιοχής των Βερμούδων

Ορισμένες ανησυχητικές αλλαγές οι οποίες φαίνεται ότι επηρεάζουν τα νερά που περιβάλλουν τις Βερμούδες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός γύρω από το αρχιπέλαγος γίνεται θερμότερος, χάνει οξυγόνο και γίνεται όλο και πιο αλμυρός και όξινος εδώ και 40 χρόνια που παρακολουθούν την περιοχή.

Από το 1983, οι ερευνητές παρακολουθούν το νερό γύρω από τις Βερμούδες, συλλέγοντας μηνιαία δείγματα για να εξετάσουν τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία της επιφάνειας του ωκεανού και του βάθους του.

Τα νεότερα ευρήματα της Μελέτης του Ατλαντικού ωκεανού στην περιοχή των Βερμούδων καταδεικνύουν ότι το νερό γύρω από τα νησιά στη δεκαετία του 2020 είναι σχεδόν αγνώριστο από το εύρος που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού του υποτροπικού Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά περίπου 1°C τα τελευταία 40 χρόνια.

Επιπλέον, η αλατότητα του ωκεανού έχει αυξηθεί, με το οξυγόνο να έχει μειωθεί. Η οξύτητα των ωκεανών έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1980 έως τη δεκαετία του 2020, δήλωσε ο καθηγητής Νίκολας Μπέιτς, θαλάσσιος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστημών των Ωκεανών των Βερμούδων και καθηγητής που σχετίζεται με το School of Ocean Futures του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί κατά 6%, κάτι που είναι άσχημα νέα για την υδρόβια ζωή. Ομοίως, τα επίπεδα οξύτητας έχουν αυξηθεί κατά 30%, επηρεάζοντας την υγεία της θαλάσσιας ζωής, όπως την ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το κέλυφός τους.

Οι Βερμούδες είναι μια Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, που αποτελείται από περίπου 200 νησιά τα οποία βρίσκονται περίπου 1.770 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Μαϊάμι.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, ένα τμήμα της θάλασσας νοτιοδυτικά των νησιών που κάποιοι πιστεύουν ότι ευθύνεται για έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών που εξαφανίζονται υπό μυστηριώδεις συνθήκες, είναι ίσως το πιο διάσημο χαρακτηριστικό του.

Από την άλλη πλευρά, οι στατιστικές και οι έρευνες που βασίζονται σε στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι θρύλοι του Τριγώνου των Βερμούδων είναι κάτι περισσότερο από αστικοί θρύλοι. Οι τελευταίες αλλαγές στη θάλασσα που περιβάλλει τις Βερμούδες δεν αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο για τα πλοία κα.

Παρόμοιοι σταθμοί παρατήρησης βρίσκονται κοντά στη Χαβάη, στα Κανάρια Νησιά, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ισλανδία. Οι ειδικοί αναφέρουν είναι μάρτυρες συγκρίσιμων ανησυχητικών αλλαγών στη θερμότητα, την οξίνιση και την αλατότητα των ωκεανών.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν τον ρυθμό αλλαγής στην πρόσφατη υπερθέρμανση των ωκεανών και τη χημεία των ωκεανών. Παρέχουν σημαντικούς δείκτες για τις μελλοντικές εξελίξεις τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι επίσης απόδειξη της περιφερειακής και παγκόσμιας περιβαλλοντικής αλλαγής και των υπαρξιακών ζητημάτων που θα αντιμετωπίσουμε ως άτομα και κοινωνία στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε ο Μπέιτς.

Διαβάστε ακόμα