Άνοιξε τις πύλες του το 34ο Ναυτικό Σαλόνι

34o_nautiko_saloni_

Την έκθεση «Ναυτικό Σαλόνι» εγκαινίασε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό στον τομέα των θαλάσσιων ερασιτεχνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων και «άνοιξε τις πύλες της» μετά από διάστημα δύο ετών που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν είχε διοργανωθεί.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την αναμόρφωση του γιώτινγκ και την ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού στη χώρα μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά να είμαι σήμερα μαζί σας. Όπως ξέρετε, στη περσινή μας συνάντηση απαρίθμησα τις προτεραιότητες και σας είχα καταθέσει τις εξαγγελίες μας. Τώρα, όμως, μπορούμε να κάνουμε ήδη ένα μεγάλο απολογισμό. Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας του σκάφους, που ήταν μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Την καταργήσαμε. Είχαμε πει ότι θα απελευθερώσουμε τις μισθώσεις των σκαφών. Τις απελευθερώσαμε. Είχαμε πει να εισάγουμε την μικτή χρήση ανάμεσα σε ιδιωτικό και επαγγελματικό σκάφος και ο καθένας θα μπορεί να νοικιάζει το σκάφος του. Σήμερα το κάναμε. Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και το πράξαμε.

Προσδοκούμε η αγορά να ανέβει. Προσδοκούμε να φέρουμε περισσότερα σκάφη στη χώρα, μικρά και μεγάλα. Μάλιστα, για αυτό το λόγο, όταν περάσαμε στο τέλος του χρόνου τις ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής, καταργήσαμε το φόρο πολυτελείας 10% σε όλα τα σκάφη. Δε λέω ότι τα πράγματα με ένα νόμο γίνανε με μαγικό τρόπο καλύτερα. Υπάρχουν υποδομές που πρέπει να φτιάξουμε, οφείλουμε να φτιάξουμε ράμπες, υποδομές στις μαρίνες και να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα δικών σας επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την ναυτιλία και την αδειοδότησή τους.

Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι ως φίλος του yachting, ως φίλος του coating, ως φίλος των σκαφών αναψυχής και του θαλασσίου τουρισμού, οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε πάντα δίπλα στο πλευρό σας. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την επαφή των Ελλήνων με τη θάλασσα, να αναπτύξουμε τον τομέα του θαλασσίου τουρισμού, όπως και την καθιέρωση και αδειοδότηση του αλιευτικού τουρισμού. Μία Υπουργική Απόφαση που εδώ και πολύ καιρό εκκρεμούσε, αλλά μόλις προχθές υποβλήθηκε στην επιτροπή των κομμάτων ώστε να αναπτύξουμε και αυτό το κομμάτι, θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε . Έχουμε πράγματα που έχουν σχέση με την αδειοδότηση και τα προσόντα του Κυβερνήτη του ταχυπλόου σκάφους. Υπάρχουν, επιπρόσθετα, πρωτοβουλίες που φέρνουμε για τα κατοικίδια ζώα και την πρόσβασή τους στις παραλίες από την επόμενη χρονιά, βάζοντας ένα τέλος στην χρόνια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας. Και, βέβαια, θα ήθελα να επισημάνω ότι δημιουργήσαμε ένα Λιμεναρχείο το οποίο θα ειδικεύεται ειδικά στα θέματα των σκαφών αναψυχής , το Λιμεναρχείο Σαρωνικού, το οποίο θα ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι την Σαρωνίδα και θα καλύπτει ουσιαστικά όλο το παράκτιο και θαλάσσιο πληθυσμό της Αττικής. Γνώμονας για την κάθε πρωτοβουλία μας είναι να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη.

Θέλω να σας πω ότι φέτος χαίρομαι που η Έκθεση είναι μεγάλη, χαίρομαι που ο κλάδος επανήλθε στον φυσικό του χώρο, εδώ στο Ελληνικό, για να κάνει τις εκθέσεις. Χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για καινούριες κατασκευές στη χώρα μας. Ελπίζω του χρόνου να εγκαινιάσουμε μία ακόμα μεγαλύτερη έκθεση με πολύ μεγαλύτερα σκάφη τα οποία θα κατασκευάζονται στην χώρα μας και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό με πάρα πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Καλές δουλειές σε όλους».

Διαβάστε ακόμα