Ανώτερος πλοηγός των ΗΠΑ αρνείται να επιβιβαστεί σε Ρώσικα πλοία

Ο ανώτερος πλοηγός ενός μεγάλου αμερικανικού λιμανιού είπε στις λιμενικές αρχές ότι αρνείται να επιβιβαστεί σε πλοία με ρωσική σημαία που εισέρχονται στο λιμάνι.

Αυτό έρχεται αφότου ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε όλα τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου να αρνηθούν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε πλοία με ρωσική σημαία, Ρωσική ιδιοκτησία, ελεγχόμενα από Ρωσικές εταιρείες, ναυλωμένα ή εκμεταλλευόμενα πλοία από Ρωσικά συμφέροντα».

Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δόθηκε αποκλειστικά στον ιστότοπο gCaptain, ο ανώτερος πλοηγός ζήτησε από τους αξιωματούχους της λιμενικής αρχής της δυτικής ακτής να τον ειδοποιήσουν εάν οποιοδήποτε πλοίο με ρωσική σημαία ζητήσει είσοδο στο λιμάνι.

Το email, που απευθύνεται στον υπεύθυνο θαλάσσιων επιχειρήσεων της τοπικής λιμενικής αρχής, αναφέρει ότι ο πιλότος αρνείται να επιβιβαστεί σε ρωσικά πλοία. Ο αξιωματούχος του λιμανιού απάντησε γρήγορα δηλώνοντας ότι θα μεταφέρει το μήνυμα στην εκτελεστική ομάδα του λιμανιού.

«Η επίθεση στην Ουκρανία και οι κλιμακούμενες απειλές για πυρηνικό πόλεμο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ως μέρος του ΝΑΤΟ έχουν αλλάξει τη σχέση Ρώσου πλοιάρχου και Αμερικανού πιλότου», είπε ο ανώτερος πλοηγός σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο gCaptain.

«Πολλά από αυτά που κάνουμε ως πιλότοι απαιτούν εμπιστοσύνη και ομαδική εργασία. Έχω ακούσει τους Ρώσους να υποστηρίζουν τον Πούτιν και δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να τους βοηθήσει να αποφέρουν κέρδη». Εάν εγκριθεί το αίτημα αυτού του πιλότου, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα ολοένα και πιο συμφορημένα αμερικανικά λιμάνια, καθώς και στα ρωσικά ναυτιλιακά συμφέροντα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πλοίων AIS Fleetmon, προς το παρόν δεν υπάρχουν πλοία με ρωσική σημαία κοντά σε κάποιο αμερικανικό λιμάνι. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα πλοία που ανήκουν, ελέγχονται, είναι ναυλωμένα ή διαχειρίζονται από Ρωσικά συμφέροντα βρίσκονται επί του παρόντος στα αμερικανικά ύδατα.

«Δεν βλέπουμε πολλά ρωσικά πλοία ούτως ή άλλως, αλλά μερικά ρωσικά πληρώματα και μεγάλο αριθμό Ουκρανών ναυτικών», είπε ένας ανώτερος πιλότος της Καλιφόρνια. «Οι λίγοι Ρώσοι και Ουκρανοί με τους οποίους έχω μιλήσει είναι όλοι εξαγριωμένοι με τον Πούτιν».

Διαβάστε ακόμα